Eeuwig levenSjam Ganesh (1957-2021)

Na de coup van Bouterse kwam Sjam Ganesh (1957-2021) naar Nederland waar hij medisch specialist werd

Sjam Ganesh besloot na de staatsgreep in Suriname zijn studie geneeskunde af te maken in Nederland. Hij ontwikkelde zich tot een vooraanstaand medicus. Corona werd de bescheiden en zachtaardige arts fataal.

Sjam Ganesh. Beeld
Sjam Ganesh.

Hij dronk niet en rookte niet, hij at gezond. Hij voetbalde en deed aan yoga en fitness. Hij was werkzaam als mdl-specialist (maag-, darm- en leverziekten) in onder meer het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, het Spijkenisse Medisch Centrum in Spijkenisse. Hij had niets onder de leden.

Na zijn komst vanuit Paramaribo naar Nederland had hij zich vanuit een kamertje in Leiden opgewerkt tot een vooraanstaand specialist die woonde in een vrijstaand huis in Wassenaar met een gezin met drie studerenende kinderen.

Sjam Ganesh overleed 10 februari in het Erasmus Medisch Centrum aan de gevolgen van corona op pas 63-jarige leeftijd.

‘Ze hebben alles uit de kast gehaald om zijn leven te redden. Collega’s uit vele ziekenhuizen schoten te hulp. Maar het heeft niet mogen baten’, zegt cardioloog Pranobe Oemrawsingh, met wie Ganesh in Leiden geneeskunde studeerde en met wie hij beste vrienden bleef. ‘Hieruit blijkt dat het een groot misverstand is dat corona alleen fataal is voor oudere mensen die andere kwalen of overgewicht hebben.’

Zijn echtgenote Asha Ganesh-Lachman (docent biologie en gezondheidskunde) kan het amper bevatten. ‘Op zaterdag 9 januari zou hij worden gevaccineerd. Precies op die dag hoorde hij dat hij positief getest was. Zijn motto was ‘het komt goed, loslaten en doorgaan’. Hij ging thuis in quarantaine, maar de dinsdag daarop kreeg hij koorts en werd benauwd. Hij kwam in het Haga-ziekenhuis in Den Haag te liggen. ‘Het was niet verontrustend’, zo zei hij dan. Als medisch specialist kon hij dat zelf vaststellen.

Enorme terugslag

Maar elke keer dat het leek mee te vallen, kwam weer die enorme terugslag. Telkens op woensdag, zo leek het. Op vrijdag 14 januari werd hij verplaatst naar het Maasstad Ziekenhuis, waar hij op de ic terechtkwam. Toen daar de aansluiting op de beademing niet lukte en hij een klaplong kreeg, kwam hij 29 januari op de afdeling van Diederik Gommers in het Erasmus MC. Maar ook die kon hem niet redden.

Sjam Ganesh werd geboren in een Hindoestaanse familie van acht kinderen in het Commewijne-district. Zijn vader was pandit (priester) en een kleine landbouwondernemer. Als kind leerde hij koeien melken. Hij was een pientere jongen die mensen wilde helpen. Hij kreeg de kans medicijnen te studeren aan de universiteit van Suriname. Na de coup van 1980 werd studeren daar onmogelijk. Ganesh besloot in 1983 uit te wijken naar Nederland om zijn studie in Leiden voort te zetten. ‘Veel van zijn opleiding in Suriname moest hij in Nederland weer helemaal over doen’, zegt Pranobe. Nadat hij zijn artsendiploma had gehaald, kreeg hij een specialisatieplek in het LUMC in Leiden.

Hij promoveerde op een onderzoek naar dikkedarmkanker, waarna hij zich als mdl-specialist vestigde in het Clara-ziekenhuis in Rotterdam dat later opging in het Maasstad. Hij ontpopte zich tot groot pleitbezorger voor het vervroegen van het darmkankeronderzoek van 55 naar 50 jaar. Pranobe Oemrawsingh noemt hem zachtaardig. ‘Geen stoere uitspraken, maar gezellig en opgewekt.’

Hindoestaanse gemeenschap

Bij het Maasstad klom hij op tot maatschapsvoorzitter en medisch manager. Samen met twee collega’s zette hij het defecatie-expertisecentrum op voor patiënten met ontlastingsklachten. Zijn vrouw noemt hem bescheiden. ‘Ik hoorde pas op de uitvaart dat hij medisch manager was.’ Ganesh was ook actief in de Hindoestaanse gemeenschap. Zo was hij lid van de Raad van Toezicht van de Hindoestaanse omroep.

Meer over