Muisstil

Elke maand verkent de Volkskrant een plek in de samenleving van binnenuit. Deze maand: de wietkwekerij...

Het geld groeit niet vanzelf onder de deftige tegelvloer. Kweker Tysgeeft een rondleiding door de machinekamer van 'zijn' hennepplantage:luchtfilterinstallatie, pomp, waterreservoir, droogkast,verpakkingsmachine. Veel isolatiemateriaal ook.

Een van de wanden is een mozaïek van schakelborden, thermostaten entijdklokken. Snoerbundels zo dik als lianen kruipen langs het plafond. Inde kelder is alleen een zachte 'hum' te horen van de afzuiginstallatie.Hennepkwekers investeren in stilte.

De kelder bestaat uit een dag- en een nachtverblijf. Planten in debloeifase houden van een 12-uursritme; tijdschakelaars regelen een halfetmaal dag en een half etmaal nacht. In het daghok kan de temperatuur tehoog oplopen door de gloeiendhete lampen. De warme lucht wordt daarom viaflexibele buizen naar de donkere, koudere kamer geleid.

Vorig jaar was er paniek in de tent. Er waren problemen met destroomvoorziening in de straat. Een deel van de leidingen in het pand moestper direct worden vervangen, juist de leidingen die door de hennepkelderliepen. Inderhaast werden de mannen van het elektra, de bouwers en watknechtjes opgetrommeld. Gedurende 24 uur speelden zich Fellini-achtigetaferelen af in de kelder. Zo muisstil als maar mogelijk werd de plantageontmanteld en getransformeerd tot rommelkelder.

'Even hebben we overwogen de planten buiten onder een dekzeiltje tezetten, maar daar krijgen ze stress van', zegt Tys. Hij zucht. Ging daartoch een halve ton naar de filistijnen.

Maar de buren, de straat en de mannen van het stroombedrijf haddenniets in de gaten. De laatsten merkten niet eens dat er een dikke blauwekabel door het souterrain naar de straat liep. 'Naar de lantaarnpaal',buiten de meterkast om. Een professionele bypass, aangelegd door collega's.

Nell Westerlaken

Meer over