Moord op Franse politica Piat bestraft met levenslang

Twee mannen die werden beschuldigd van de moord op de Franse parlementariër Yann Piat zijn dinsdag tot levenslang veroordeeld. De 26-jarige Lucien Ferri bekende tijdens het geruchtmakende proces dat hij de afgevaardigde heeft doodgeschoten....

Van onze correspondent

Martin Sommer

PARIJS

Mevrouw Piat hield zich bezig met een kruistocht tegen de lokale georganiseerde misdaad, wat voor Finale het motief moet zijn geweest om een paar losgeslagen jongeren te vragen haar uit de weg te ruimen. Piat was afgevaardigde voor de rechts-liberale partij UDF voor het aan de Middellandse Zee grenzende departement Var, waar met name de bouwmaffia welig tiert. Voorheen had ze voor het extreem-rechtse Front National in de Assemblée gezeten, maar na een conflict met Jean-Marie Le Pen was ze uit de partij gezet.

In februari 1994 werd ze doodgeschoten door twee gehelmde mannen op een motor. De bestuurder van de motor, de 25-jarige Marco di Caro, werd tot twintig jaar cel veroordeeld, waarvan hij tweederde zal moeten uitzitten. De jury van het Hof van Assisen van Draguignan had gisteren vijf uur nodig om te beraadslagen, en oordeelde vervolgens overeenkomstig de eis van de procureur-generaal. Drie van de vier overige beschuldigden, die allemaal hoorden bij wat 'de bende van le Macama' werd genoemd, werden eveneens veroordeeld. Slechts één veronderstelde medeplichtige werd vrijgesproken.

Afgelopen woensdag had de procureur zijn requisitoir toegesneden op het bewijs van de schuld van Finale. Hij kwalificeerde de baas van bar Le Macama als een 'duivelse manipulator'. 'Het is niet om mevrouw Yann Piat tekort te willen doen dat ik geen moordenaars van haar niveau heb kunnen vinden. In deze zaak is geen sprake van staatsraison.' Met deze cryptische uitspraak doelde de procureur op de waterval van beschuldigingen en geruchten die deze moordzaak van meet af aan heeft omringd.

Vier jaar lang is er gezocht naar veronderstelde banden tussen de lokale maffia en de landelijke Franse politiek. Veel mysterieuze sporen werden gevolgd en liepen dood, of bleven onopgehelderd - de 'raadselachtige dood' van een getuige, de contacten met de landelijke politiek, de vermeende tweede ploeg moordenaars. Nog voor het begin van het proces op 4 mei verschenen er verschillende boeken waarin hoge politici van betrokkenheid bij de moord werden beschuldigd, onder wie UDF-leider Léotard en partijgenoot-burgemeester van Marseille Gaudin.

In hun pleidooien trachtten de advocaten van de 'bende' de verantwoordelijkheid vruchteloos te schuiven naar de plaatselijke politiek. De raadsman van Gérard Finale vroeg dinsdag vrijspraak en sprak van een in de doofpot gestopte politieke affaire. Vruchteloos.

De dochter van Yann Piat, die meteen nadat ze hoorde van de moord op haar moeder riep dat ze wist wie de dader was, hulde zich na de uitspraak in stilzwijgen. 'Justitie heeft gesproken en ik geef geen enkel commentaar.'

Ook na het horen van honderdzestig getuigen is het Hof er niet in geslaagd alle twijfels weg te nemen. Met name het idee dat een bescheiden krabbelaar in het milieu als Gérard Finale zo'n grote politieke moord liet plegen, wil niet overtuigen. Maar het Hof heeft met geen enkel complot rekening willen houden. Ook niet toen Lucien Ferri zijn verrassende bekentenis aflegde, en verklaarde dat Finale niet de opdrachtgever was. 'Er zijn verschillende opdrachtgevers. Maar ik kan hun namen niet noemen. Ik heb een gezin', zei Ferri.

Meer over