Molukse kerken rekenen op teruggave 50 mln

De Molukse kerken in Nederland verwachten dat ze de 50 miljoen gulden waarop de Amerikaanse overheid beslag heeft gelegd, over een paar maanden terugkrijgen....

Het Nederlandse Openbaar Ministerie 'heeft aan de Amerikaanse autoriteiten bevestigd dat het geld clean is en niets van doen heeft met witgewassen drugsgeld'. Bovendien heeft het OM overgebracht dat de Kerkvoogdijraad slachtoffer is geworden van fraude.

Begin vorig jaar besloot de Molukse Kerkvoogdijraad deel te nemen aan een beleggingsprogramma.

Daarbij beloofden 'Zwitserse en Engelse contractpartners' de inzet (van minimaal 20 miljoen Amerikaanse dollars) binnen een jaar te zullen verdubbelen.

De Molukse kerken hadden veel geld nodig voor de uitvoering van een zogenoemd masterplan voor de financiering van nieuwe kerken, van projecten op Ambon, de aanstelling van predikanten en kerkelijke werkers en voor betere salarissen.

De Kerkvoogdijraad boekte 24 miljoen dollar over naar Investbank Merill Lynch in New York. Daarna kwam de raad tot de ontdekking dat de zakenpartners zich niet aan het contract hielden, want die hadden geen bankgarantie gegeven voor 'de afdekking' van de toegezegde rendementen.

Beide partijen legden vervolgens een claim op het overgeboekte geld. Merill Lynch Bank 'bevroor' daarop de rekening, in afwachting van een uitspraak van de Amerikaanse rechter over de ingediende claims.

Toen 'na eigen onderzoek bleek dat onze contractpartners niet deugden', aldus de verklaring, heeft de Kerkvoogdrijraad zelf de Amerikaanse regering gevraagd beslag te leggen op de gelden 'onder verdenking van fraude en oplichting door onze contractpartners'.

Ook werd aangifte gedaan bij Scotland Yard en Interpol en in augustus vorig jaar bij het Openbaar Ministerie in Nederland.

Omdat zo'n beetje het hele kapitaal van de Molukse Kerkvoogdijraad in de transactie was gestoken en geblokkeerd wordt op een Amerikaanse rekening, is een hypotheek van bijna negen miljoen genomen op het nieuwe Moluks Kerkelijk Centrum in Houten. Daarmee kunnen lopende rekeningen worden betaald en bijdragen worden geleverd aan de actie Help Ambon in Nood! De Kerkvoogdijraad heeft de Nederlandse regering gevraagd te bemiddelen, opdat de Amerikaanse regering zo spoedig mogelijk het geld teruggeeft.

Van de Kerkvoogdijraad was gisteren niemand beschikbaar voor een toelichting op de verklaring.

Meer over