Beter leven

Moet ik echt drie schoonmaakborstels gebruiken?

null Beeld

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s.

Mijn vriendin en ik hebben woorden over de gft-prullenbak. In de keuken hebben we een groenbakje met een biologisch afbreekbaar zakje erin. Ik leeg dat dagelijks in de kliko in de tuin. Mijn vriendin gruwelt ervan als ik dat bakje daarna uitsop met de afwasborstel. Zij vindt dat onhygiënisch. Zelf heb ik er geen moeite mee; het meeste vuil zit immers in de biozak. Ook het potje van onze peuter maken we schoon met een aparte borstel. Het gaat mij te ver om de prullenbak met die poepborstel schoon te maken. Moet ik drie verschillende borstels gebruiken? Volgens mij zijn we er nog nooit ziek van geworden.

Man (47) naam bij redactie bekend

Gebruik een bakje

Gooi het groenbakje weg. Heeft u groenafval, verzamel dat in een gebruikt bakje (of schaaltje of bord). Bakje vol? Gooi deze leeg in de gft-kliko en zet het bakje in de vaatwasser.

Jos Tolboom (48), Boerderij Breevoort, Hoogland

Houtkorrels

Wanneer ik het gft-bakje heb geleegd in de groene container maak ik deze nooit schoon. Ik doe een handje houtkorrels onderin. Mijn gft-bakje in de keuken stinkt nooit, ik leeg deze pas als het vol is. Dan heb ik geen zogenaamd afbreekbaar plastic, geen waterverspilling, geen zeep of borstels nodig. Compost is het nieuwe goud en onder in mijn bakje zit altijd een beetje van dit goud. Verder heb ik in mijn keukenkastje altijd een oude afwasborstel voor poepschoenen, aanslag op plantenpotten en soms ook de groene container. Kies uw eigen methode en anders laat u het haar doen. Zij zou wat meer moeten loslaten. Veel schoonmaakplezier gewenst.

Nelleke Zwager (61), Hoorn

Studentenhuis

Ik heb jaren in een smerig studentenhuis gewoond kan ik u vertellen dat iets schoon vinden heeft met persoonlijke beleving en voorkeuren te maken en niet per se met hygiëne. De prullenbak met de poepborstel schoonmaken gaat u ineens te ver? Goed spoelen en u hoeft er niet ziek van te worden. Andere voorbeelden: elke dag een doekje over de tafel of eens per maand? De afwas doen na het eten of pas als er een vacht op groeit? U kunt zich voorstellen wat bij ons de norm was. Ik leef nog steeds. Maar had u willen ruilen? Gun ieder z’n voorkeur.

Zoë Huisman (27), Nijmegen

Wc’tje

Jaren geleden kampeerden wij in Oostenrijk op een zeer eenvoudige en dun bevolkte camping. Wij deelden een toiletje in een klein houten gebouwtje met een gezin dat behalve de ouders uit twee tienerdochters bestond. Toen aan de scheerlijn van hun tent een afwasborstel hing, vroeg de moeder hoe dat ding daar kwam, waarop een kind antwoordde dat ze daar het wc’tje mee had schoongemaakt. De moeder en ik gingen bijna over de nek, maar de vader en mijn partner moesten hard lachen. Meneer, ik raad u aan om het advies van uw vrouw op te volgen.

Mette M. Piebenga (76) Reduzum

Ogen sluiten

Net als je vriendin gruwel ik er regelmatig van hoe de afwasborstel gebruikt wordt. Na een lange werkdag wil ik niet zelf aan de slag. Dus ik heb besloten mijn ogen ervoor te sluiten, het niet te willen weten. We hebben geen open keuken. Dat scheelt een heleboel.

Marion Brouwer (58), Nijmegen

Kibbelen

Ook hier thuis waren er meningsverschillen over de hygiëne van afwasborstels. Sinds we de tip kregen dat afwasborstels prima in de vaatwasser kunnen hebben we weer een werkbaar compromis. Groenbak als laatste schoonmaken en de borstel kan daarna mee in de vaatwasser. Het is echter geen oplossing voor het kibbelen over huiselijke kleinigheidjes.

Erica Jonkman (42), Breda

Over twee weken: Hoelang krijgt ze om over onze relatie na te denken?

We zijn tien jaar samen en hebben een dochter. Een aantal maanden geleden is mijn vrouw een jeugdliefde tegengekomen waar ze sterke gevoelens voor heeft gekregen. Ze denkt dat het met hem nog leuker is. Ze twijfelt en zegt dat ze iets met dit gevoel moet doen. Ik wil haar de ruimte geven om een keuze te maken. We hebben afgesproken de komende tijd aan onze relatie te werken. Maar ze houdt zich niet aan de afspraak om geen contact met hem te hebben. Wat zou u doen? Er bovenop zitten en haar confronteren met het schenden van onze afspraak of haar de tijd gunnen? En hoe lang moet ik haar de tijd geven? Man (39), naam bij redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen?

Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 15 maart 2021 naar: wzud@volkskrant.nl. Heeft u een ­dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over