LezersdilemmaWat zou u doen?

Moet ik de reiskosten van mijn broer dragen?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s.

null Beeld

Mijn broer woont in Thailand waar hij vijf jaar geleden heeft besloten in een klooster te gaan, om zich samen met zijn vrouw te wijden aan het boeddhisme. Hun zoontje wordt grotendeels opgevoed door zijn tante en oma. Nu wil hij samen met z’n zoontje op bezoek komen in Nederland. Omdat hij de tempel, die zorgt voor zijn levensonderhoud, op dit moment niet om geld wil vragen, zou hij op onze kosten moeten reizen. Moet ik een (aanzienlijke) bijdrage leveren aan hun reis, terwijl hij zelf voor deze levensstijl heeft gekozen? Of moet ik blij zijn met deze kans om mijn broer en neefje weer eens te zien? Voor mijn ouders is het misschien hun laatste kans, maar dat is lastig te zeggen.

Vrouw (37), naam bij de redactie bekend

Geen waardeoordeel

Als u zich die eenmalige uitgave ook maar enigszins kunt permitteren, gun uw broer en neefje deze reis en spreek geen waardeoordeel over de keuze van uw broer uit. Deze ontmoeting lijkt me heel goed voor de hele familie. Door uw hart te laten spreken, kunt u achteraf voldaan en gelukkig terugkijken op dit unieke bezoek. Dit zal ruimschoots opwegen tegen deze uitgave. Een prima investering in tijden waarin spaargeld toch bijna niets meer opbrengt.

Hans-Erik Nieuwenhuis (74), Brussel

Onder druk gezet?

De crux in dit dilemma is volgens mij het gebruik van het woord ‘moeten’. U voelt zich misschien verplicht om bij te dragen in de kosten van de reis van uw broer en neefje. Wellicht kunt u het zich financieel niet permitteren of heeft u een verstoorde relatie met uw broer. Als hiervan geen sprake is, zou ik adviseren om te helpen de reis mogelijk te maken. Goed voor de familiebanden. Want inderdaad, wie weet hoe de toekomst er uitziet.

Anco den Dekker (60), Gorinchem

Ga op bezoek in Thailand

Er vanuit gaande dat u de reis kunt betalen is mijn advies om zelf en desnoods met uw ouders naar Thailand te gaan. Gezien uw leeftijd zullen zij waarschijnlijk nog niet zo heel oud zijn. Ga dan samen uw broer en uw neefje bezoeken en knoop er gelijk een fijne vakantie aan vast. Een prima gelegenheid om dit prachtige land te bezoeken. Uw broer en uw neefje zullen dit ongetwijfeld waarderen. Vraag uw broer of de monniken misschien voor een paar dagen logies kunnen aanbieden en vervolg de trip daarna op uw eigen wijze als uw budget dit toelaat. Vakanties in Thailand hoeven niet erg duur te zijn. Ik zou daarom deze kans nooit laten schieten. Koester familie in het buitenland.

Arnout Lavooi (69), Goes

Als er genoeg geld voor is

Kennelijk is het niet de vraag of u het kunt betalen, maar of u het wílt betalen. In dat geval: waar wordt u gelukkiger van? Geld op de bank of uw dierbaren (en uzelf) in staat stellen mooie momenten te beleven met elkaar waar nog jaren over gesproken wordt. Ik zou het wel weten.

Jenny van Oosten (52), Harkstede

Laat de ouders ook bijdragen

Je moet niets. Mij lijkt het een unieke kans dat je ouders hun zoon en kleinzoon ontmoeten en jij je broer en je neefje. Natuurlijk kiest jouw broer voor zijn eigen levensstijl en zou het eerlijker zijn dat hij de reis zelf betaalt. Alleen dan komt hij niet. Jij kunt het verschil maken en met liefde deze reis betalen. En wie weet kunnen je ouders ook bijspringen en daardoor iets minder erfenis voor jullie later overhouden.

Marina Witvliet (63), Maastricht

Over twee weken: ik ga opnieuw trouwen maar wil de naam van mijn overleden echtgenoot niet kwijt
Mijn man is in 2016 overleden, wij waren bijna twintig jaar getrouwd. Ik ben weer gelukkig geworden met mijn jeugdliefde en binnenkort geven we elkaar het ja-woord. Ik heb altijd de naam van mijn echtgenoot aangehouden, ook toen ik ging samenwonen. Nu moet ik kiezen. Als ik mijn eigen naam ga gebruiken, voelt het alsof ik gescheiden ben. Dat wil ik niet. De naam van mijn aanstaande in combinatie met die van mij lijkt het enige alternatief. Ik heet dan echter niet langer zoals mijn 22-jarige enig kind, die ook de naam van mijn overleden echtgenoot draagt. Als ik zijn naam niet meer zou gebruiken voelt het alsof ik hem helemaal kwijt ben.

Vrouw (55), naam bij de redactie bekend

Meer over