Mislukte aanslagen na Wye II-akkoord

Twee dodelijke explosies in het noorden van Israël hebben een schaduw geworpen over het nieuwe akkoord tussen Israël en de Palestijnen....

In de steden Haifa en Tiberias kwamen zondagmiddag, kort na elkaar, drie mensen om het leven in auto's vol explosieven. Enkele omstanders raakten gewond, onder wie een ernstig. De twee auto's zouden voortijdig ontploft zijn.

Israëlische autoriteiten en commentatoren wezen onmiddellijk op de militante moslimorganisatie Hamas, die geen goed woord over heeft voor het akkoord dat de Palestijnse leider Arafat en de Israëlische premier Barak dit weekeinde sloten. De geestelijk leider van Hamas, sjeik Yassin, zei dat zijn groep de strijd tegen de bezetter (Israël) zal voortzetten.

Arafats medewerker Erekat zei in een reactie op de explosies dat de Palestijnse leiders 'vijanden van vrede' zullen aanpakken. Veel Palestijnen zijn ontevreden over het jongste akkoord.

De onvrede geldt vooral de vrijlating van slechts 350 personen, nog geen kwart van het aantal 'politieke gevangenen' in Israël. In het Arabische deel van Jeruzalem sloten winkeliers uit protest hun zaken. In Bethlehem en elders in Palestijns gebied eisten betogers de vrijlating van álle Palestijnse gevangenen.

De Israëlische premier Barak kreeg overweldigende steun van zijn regeringvoor het akkoord met de Palestijnen, dat niet alleen voorziet in de vrijlating van gevangenen, maar bovenal in de terugtrekking van Israëlische troepen op de Westelijke Jordaanoever. Slechts twee ministers stemden tegen de nieuwe versie van het zogeheten Wye-akkoord.

'Een vitale stap om honderd jaar strijd te staken', noemde Barak de overeenkomst, die zondagochtend vroeg in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheik werd bezegeld. Dat gebeurde onder het toeziend oog van koning Abdallah II van Jordanië, de Egyptische president Mubarak en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Albright. Vooral de laatste twee hadden zich ingespannen om meningsverschillen tussen Israël en de Palestijnen uit de weg te ruimen.

Meer over