POSTUUMMischa de Vreede

Mischa de Vreede (1936-2020): de schrijver en dichter die te vroeg werd opgetild uit de tuin van haar jeugd

Na een langdurige ziekte is schrijver en dichter Mischa de Vreede afgelopen dinsdag overleden, 83 jaar oud.

Mischa de Vreede. Beeld Literatuurmuseum
Mischa de Vreede.Beeld Literatuurmuseum

Domineesdochter Mischa de Vreede, als Henny de Vreede geboren in voormalig Nederlands-Indië, noemde zich door de oorlog ‘te vroeg opgetild uit de tuin van mijn jeugd’. Ze werd in 1942 met haar moeder en broers ruim drie jaar geïnterneerd in een jappenkamp op Sumatra. In 1946 kwamen ze naar Nederland. Over die vroegste periode zou ze haar leven lang blijven schrijven, van Kind in kamp (1961) tot en met de dichtbundel Zeestenen (2001): ‘door omstandigheden/ laat ik zo die oorlog maar noemen –/ werd ik genoodzaakt een/ tuin mee te dragen/ een kleine tuin/ misschien niet zo’n fraaie/ maar vol van/ geheime plekken/ die ik als enige ken/ een tuin waar ik de baas ben/ en kind gebleven tegelijk//waar ik buig voor mezelf/ en voorovergebogen/ mijn bloemen zie staan en geniet.’

Nadat ze haar voornaam in Mischa had veranderd, debuteerde ze met de dichtbundel Met huid en hand (1959), de opmaat tot een oeuvre dat bestond uit poëzie, kinderboeken, romans (Onze eeuwige honger, 1973), verhalen (Een warme man voor de winter, 1992) en vertalingen, van Saul Bellow (Herzog) en Jerzy Kosinski (De geverfde vogel).

Ze trouwde en scheidde twee keer, en kreeg twee kinderen. In 1977 verscheen de sleutelroman Eindelijk mezelf, waarin beeldend kunstenares Agaath de Goede (33) wordt verleid door André Dobbelman, twintig jaar ouder en een groot man uit de kunstwereld. Voor de getrouwde Dobbelman stond Geert Lubberhuizen model, directeur van uitgeverij De Bezige Bij, die de in zilvergrijze jurk gestoken De Vreede op het Boekenbal van 1970 aansprak met de woorden: ‘Je bent zo mooi! En altijd alleen! Je lijkt wel een koningin!’ Hij bracht haar thuis, het begin van hun verhouding. De geamuseerde Lubberhuizen zelf was de uitgever van Eindelijk mezelf, dat vier keer werd herdrukt.

Na lang in Amsterdam te hebben gewoond, verhuisde De Vreede in 1991 naar Camperduin. Daar schreef ze ook haar laatste roman, Heilige dagen (2007), over een reis die ze met een vriendin maakte naar Lucca.

Meer over