Miljoenenfraude leidt tot 31 huiszoekingen

Justitie heeft woensdag op 31 adressen in Nederland en België huiszoekingen verricht in verband met een grootscheepse fraudezaak rond de Duitse belegger E....

Aan de huiszoeking deden gisteren 140 medewerkers mee van justitie, politie, Economische Controledienst en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst. De meeste huiszoekingen werden in Zuid-Limburg verricht. Daarbij werden administraties, inboedels en een groot aantal auto's in beslag genomen van medewerkers en bemiddelaars van Koch. De opbrengst van de goederen na verkoop moet ten goede komen aan de gedupeerden.

Volgens de justitie in Roermond zijn in het onderzoek naar de organisatie van Koch een dertigtal verdachten 'in beeld'. Een woordvoerder van justitie wil niet zeggen of er ook huiszoekingen zijn geweest bij banken of andere financiële dienstverleners. In België werden in de grensgemeente Maasmechelen op twee plaatsen huiszoekingen verricht. In die gemeente had Koch tot een halfjaar geleden een luxueus zakenkantoor waar hij jarenlang zijn vooral Limburgse en Brabantse klanten ontving.

De Duitser wist een grote groep particulieren en bedrijven aan zich te binden door tussen de 25 en de 30 procent rente te bieden. De inleg varieerde volgens justitie Roermond van enkele duizenden tot vele miljoenen guldens. Als bewijs kregen de inleggers een persoonlijk waardecertificaat van Koch.

Lange tijd maakte het beleggingskantoor zijn beloftes waar tot de Duitser vorig jaar in liquiditeitsproblemen kwam. In januari van dit jaar dook Koch onder in Duitsland. Sindsdien loopt er in België en in Nederland een strafrechtelijk onderzoek tegen de Duitser. Pas als een van deze landen het bewijsmateriaal rond heeft, kan er een officieel arrestatiebevel tegen Koch worden uitgevaardigd.

Meer over