Het eeuwige levenMiki Zeehandelaar (1953-2018)

Miki Zeehandelaar (1953-2018): Avontuurlijke creatieveling die het leven vierde

‘Het moet wel een beetje leuk zijn’, was haar motto. Vandaar dat Miki Zeehandelaar werd uitgeluid met een ‘feest’ in plaats van een uitvaart.

Miki Zeehandelaar. Beeld
Miki Zeehandelaar.

Miki Zeehandelaar trouwde al voor haar 18de jaar. Vlak daarna werd haar toenmalige man Eppo opgeroepen voor militaire dienst. Hij werd in het oosten van het land gelegerd. Dat hij daardoor voor lange tijd van huis was, beviel haar niet. Miki Zeehandelaar besloot daar als jong meisje wat aan te doen. Ze ging naar de kazerne in Amsterdam, sprak de soldaat die op wacht stond aan en eiste een gesprek met de commandant. De soldaten zeiden dat het onmogelijk was, maar na lang aandringen kreeg ze haar zin.

Eindelijk kwam de commandant. ‘Wat wilt u?’, vroeg hij. ‘Waar is mijn man? Ik wil dat hij onmiddellijk naar huis komt. Het is nergens voor nodig dat hij in het oosten van het land zit.’ De commandant zei dat hij daar niet over ging. Ze bleef volhouden. Een week later werd haar man overgeplaatst naar Amsterdam en kon hij elke avond weer naar huis.

Miki Zeehandelaar die op 17april overleed aan de gevolgen van longkanker, was een dynamische vrouw die actief was bij de Rooie Vrouwen van de PvdA en later bij de ondernemingsraad van dagbladuitgever PCM. Maar ze werd in Amsterdam vooral bekend van Studio Miep aan de Lauriergracht, waar ze voor gezelschappen haar kookkunsten botvierde. Haar tweede man Peter van den Dungen, met wie ze zoon Jimmy had, zegt dat ze in dertig jaar nooit twee dagen achter elkaar hetzelfde heeft gekookt. Ze was even creatief als avontuurlijk.

Ze werd als Mieke Evelyn Zeehandelaar op 11 september 1953 geboren in Amsterdam. Ze groeide als dochter van een verzekeringsmakelaar op in Amsterdam-Noord. Met haar vader had ze echter geen goede relatie. Ze besloot al voor haar 18de hals over kop het huis uit te gaan en te trouwen. Het huwelijk hield uiteindelijk geen stand. Daarna besloot ze het lot in eigen handen te nemen; ze trok de wereld rond en koos haar eigen projecten. ‘Ze kon heel gemakkelijk dingen doen en dat na enige tijd weer afsluiten en met iets nieuws beginnen’, aldus Van den Dungen.

Ze werkte enige tijd bij de Geïllustreerde Pers, ging geitenkaas maken in Griekenland, tomaten kweken en oppassen in Israël en werkte in de zwakzinnigenzorg in Engeland en bij het theaterfestival in het Schotse Edinburgh. In Nederland begon ze een kinderkledinglijn onder de naam Pretpeuters, waarbij ze alle kleding zelf naaide. Ook is zij nog een ontwerpstudio gestart: ‘Leuke Dingen’. ‘Toen ik Miki leerde kennen, werkte ze in Amsterdam bij de gemeentelijke dienst Volkshuisvesting, de Haagde Post en werkte ze gesprekken van het RIAGG uit’, zegt haar man.

Later deed ze secretariaatswerkzaamheden voor de OR van PCM. Zij had een goed contact met PvdA-coryfee Arie van der Zwan, die ondernemingsraden van adviezen voorzag.

Haar thema-avonden thuis en van Studio Miep – elke keer een ander land – werden heel bekend. Voor gezelschappen van soms wel tachtig mensen kookte ze dan maaltijden. ‘Het was haar manier van bestaan en een manier om het leven aangenaam te maken: het moest wel een beetje leuk zijn’, zegt Van den Dungen.

Toen een agressieve vorm van longkanker werd ontdekt, stapte ze toch niet geslagen de dood in. Van den Dungen: ‘En gelukkig kon dat ook hier in Nederland met de hulp van de huisarts. Vrienden van ons in Engeland en Australië prezen Nederland en verzuchtten dat bij hen die mogelijkheid niet bestaat.’

Haar leven werd ook niet herdacht op een begrafenis, maar met een uitnodiging voor ‘een feest’ in de auditoriumzaal van restaurant Dauphine.

Meer over