Mijnhoelavis uit de oven

Onno Kleyn


Ingrediënten


Voor 4 personen
1 grote (1kg) of 2 kleinere zeebaarzen (of iets anders, zoals red
snapper, roodbaars)500 gram vastkokende aardappels1 uiolijfolie1/2 dl witte
wijnzout


Uit betrouwbare bron is mij ter ore gekomen dat u meer vis wilt.Althans, meer recepten met vis. Of u die vervolgens maakt, is nietuitgezocht. Beter nog, waarschijnlijk kookt u de meeste hier of eldersgepubliceerde recepten niet. Lekkerbekken vinden het lezen over etennamelijk net zo leuk als het koken en eten ervan.

Maar ik dwaal alweer af. Het ging om vis. Vis eten behoort zolangzamerhand tot mijn goede voornemens, en het maken daarvan beperk ikniet tot het oudejaar. Ben je gek, zo ongeveer om de week verklaar ik overde biefstuk heen dat we vaker vis moeten nemen. Maar ja, mijn vishandelaarlevert weliswaar kwaliteit, maar het is altijd weer kabeljauw, schol, zalm.Zelfs schelvis is bijzonder. Op zaterdag heeft hij dikwijls meer hoor,roodbaars, verse tonijn soms. Ons ongeregelde leven leidt er echter toe datde zaterdagen visloos voorbijschieten. En als ik dan dinsdags voor devitrine sta, moet ik sinds de publicatie van De Goede Visgids van deStichting Noordzee ook nog gaan denken of het allemaal wel verantwoord is.Tonijn, nee, roodbaars, vast fout. En komt die kabeljauw wel van voldoendever weg? Want Noordzeekabeljauw, neeee, die wordt overbevist.

Het probleem met al die informatie over wat mag en wat niet - en ikdraag daar door mijn beroep aan bij - is dat u, en ik net zo goed, op denduur wanhopig, daarna opstandig en ten slotte cynisch worden. Je kunt jekeutel een tijd lang inhouden, nog eens ferm de billen bij elkaar knijpen,fronsen, zuchten, maar op een gegeven moment gaan de sluizen los.

Krijg de zenuwen, brom ik dan de wereld zachtjes toe, en koop waar ikzin in heb. Voorbeeldfunctie? Mijn hoela. Amoreel en immoreel, na mij dezondvloed, wie dan leeft enzovoort enzovoort. Het grote filter gaat op dehersens, de roze bril op de neus, en ik droom terug naar Plaatsen Waar ikHeerlijke Vis At.

Arenys de Mar bijvoorbeeld, vorige winter, zo maar in de januarizon, bijBar El Puerto. Een immense schaal met schijfjes aardappel en ui, en daaropeen knaap van een zeebaars. Kijk, dat ga ik maken, dat gevoel wil ik terug,verantwoord of niet verantwoord.


Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de vis op zijn flanken eenkeer of drie in, wrijf er van binnen en van buiten zout in en op. Schil deaardappels en snijd ze in schijfjes van een millimeter of 3. Ja, dat isdun. Wie wil, gebruikt een of ander apparaat. Was ze en laat ze uitlekken.Doe ze vochtig in een brede ovenschaal; de laag aardappelen mag niet te dikworden.

Snijd de ui ook in plakken en doe ze in de schaal. Meng er zout, peperen olijfolie door en besprenkel ruimhartig met olijfolie. Voor het wareCatalaanse gevoel mag er zeker een half glas op. Meng. Smeer de vis(sen)in met olie en leg ze op de aardappels. Giet de wijn erbij. Dek de schaalgoed af met aluminiumfolie en zet 30 minuten in de oven. Haal dan de folieweg, overgiet de vis met bakvocht en bak nog 5 à 10 minuten.

Onno Kleyn


Meer over