DE BEWUSTE DIGIBETE BURGEROlaf Tempelman

Mijn manier van verdedigen bleek heimelijk vastgelegd met een rotsmartphone

null Beeld

Mij hebben ze nooit ‘voetbaljongen’ genoemd, mijn dochter noemden ze in de straat al ‘voetbalmeisje’ toen ze 6 was. Een paar jaar later schopte ze het tot het eerste meisjeselftal van de plaatselijke voetvalvereniging. Van de papa’s van de fanatieke en getalenteerde voetbalmeisjes ben ik ongeveer de enige die vroeger zelf niet fanatiek en getalenteerd was en geen verleden heeft in het eerste jongenselftal – de enige papa langs de lijn die je er niet van hoeft te verdenken dat hij zijn eigen voetbalpassies op zijn dochter projecteert of eigenlijk een zoon had willen hebben. De eerste jaren probeerde ik nog weleens mee te doen met de voetbaltechnische babbels van de andere papa’s, maar die hadden mij zo snel als vreemde eend in de bijt ontmaskerd dat ze aan mijn spelinzicht nooit waarde hechtten.

Veel van die papa’s geven hun spelers ook persoonlijke trainingen. Toen mijn dochter kleiner was speelden wij samen ook partijtjes, maar inmiddels is het niveauverschil zo groot dat zulke trainingen, nu ja, weinig uitdagend zijn. Het enige spel dat we nog doen heet ‘lomp verdedigen’. Ik gooi al mijn gewicht in de strijd om te voorkomen dat mijn dochter mij met de bal passeert, wat haar meestal binnen 15 tot 50 seconden toch lukt.

Dat vond ik allemaal prima, tot bleek dat mijn manier van verdedigen heimelijk was vastgelegd met een rotsmartphone en de genante momenten in slow motion aan elkaar waren geplakt in een filmpje. Dat filmpje deed het goed op TikTok. Veel likes. Leuke reacties. Een voetbalvriendin van mijn dochter: ‘Loser Olaf.’ Een voetbalvriendje: ‘Papa van Maia, jij kunt er echt niks van.’ Een voetbalmoeder: ‘Wat een niveauverschil!’ Tja, dat was mij bekend, maar dat hoeft wat mij betreft niet iedereen op TikTok te zien. Toen mijn dochter bereid bleek dat filmpje te verwijderen, hadden alle volgers al plezier beleefd aan Laurel en Hardy.