Beter levenWat zou u doen?

Mijn huisgenoot gaat vreemd, moet ik het zijn vriendin vertellen?

null Beeld

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s. Deze week: inlichten over affaire of niet?

Mijn huisgenoot heeft al een aantal jaar een vaste vriendin, die in een andere stad studeert. Het is algemeen bekend dat mijn huisgenoot regelmatig vreemdgaat. De afgelopen 1,5 jaar heeft hij zelfs een affaire gehad. Zijn vriendin komt regelmatig bij ons over de vloer en is zich volgens mij van geen kwaad bewust. Ik heb al meerdere malen op het punt gestaan om er iets van te zeggen tegen mijn huisgenoot of tegen zijn vriendin, maar is dat wel aan mij? Als de rollen omgedraaid zouden zijn, had ik het graag willen weten als mijn vriend vreemdging. Wat is het beste om te doen in mijn situatie?

Vrouw (23), naam bij redactie bekend

Niet doen

Alle kanten van deze medaille kennende zeg ik: niet doen. Goedbedoeld maar ongevraagd ‘advies’ wordt meestal ervaren als ongewenste bemoeienis of klikken. Ook als je zelf denkt liever gewaarschuwd te worden in deze situatie – je weet pas hoe dit voelt als je het meemaakt. Je loopt kans als een zondebok te worden aangewezen, maar jij hebt hier geen schuld aan. Een verwijt achteraf aan jouw adres is dan ook altijd onterecht. Überhaupt kun je het nooit voor iedereen goed doen.

Mieke Simons (60), Munstergeleen

Medeplichtig

Afrekenen met medeplichtigheid! Leg uw huisgenoot de keuze voor: je gaat zelf aan je vriendin opbiechten hoe het zit, of ik doe het.

Karin Godin (61), Lansingerland

Open relatie?

Is er een mogelijkheid dat uw huisgenoot een open relatie heeft? Als u hiernaar vraagt kunt u het gesprek openen zonder hem te beschuldigen van vreemdgaan. Mocht hij wel een monogame relatie hebben, dan kunt u altijd nog zijn vriendin benaderen.

Fay van Erp (18), Utrecht

Zwijgen is liegen

Dit verhaal deed me denken aan een oud nummer van James Taylor: I won’t lie for you. Dat is hoe ik erover denk. De vriendin van je huisgenoot behoort ook tot jouw cirkel, dus vertel hem dat je voor hem niet wil liegen – ook zwijgen is in dit geval liegen.

Bart Doets (74) Hilversum

Wat is de winst?

U schrijft dingen als ‘algemeen bekend’ en ‘volgens mij’. Afgezien daarvan vraag ik me ook af waar de winst van het openbaren van uw vermoedens nu eigenlijk precies te halen valt. U wordt er niet beter van, uw huisgenoot niet, de sfeer in huis niet en of de vriendin er beter van wordt is ook maar zeer de vraag. Misschien is zij wel op de hoogte. Hoe dan ook, bemoeit u zich er niet mee.

Ron Huissen (69), Emst

Geen inner circle

U heeft het over uw huisgenoot en niet over een vriend. Daaruit maak ik op dat hij geen deel uitmaakt van uw inner circle. U kunt zeggen dat u het gedrag verwerpelijk vindt en dat u eerlijk antwoord zult geven wanneer zijn vriendin er ooit naar vraagt, maar verder is het niet aan u. U kunt en hoeft zijn wereld niet te verbeteren. Ook heeft het geen zin te piekeren over wat als de rollen omgedraaid zouden zijn. Zonde van de energie. Want wat als dat nooit aan de orde zal zijn?

Arno van Koolwijk (38), Amsterdam

Altijd doen

Altijd doen, hoe moeilijk ook. Wie weet blijkt dat de vriendin er wel van afweet en er sprake is van een open relatie. Dan kun je het dilemma loslaten. Die kans acht ik niet zo heel groot. Het uitspreken kan wel gevolgen hebben voor jouw relatie met je huisgenoot. Die neemt je je melding waarschijnlijk niet in dank af. Zijn vriendin des te meer. Dus ja, zeggen. In iedere relatie duurt eerlijkheid tenslotte het langst.

Tia van der Velde (59), Snakkerburen

Drie manieren

Uw huisgenoot zadelt u op met een probleem waar u graag vanaf wilt. Dat kan op drie manieren: 1) hij vertelt zijn vriendin over zijn escapades. 2) u vertelt zijn vriendin over zijn escapades. 3) hij maakt het uit. U geeft hem één maand de tijd 1 of 3 uit te voeren, daarna treedt automatisch 2 in werking.

Adriaan Hamaker (72), Utrecht

Over twee weken: tafelmanieren of conversatie?

Mijn man en ik hebben verschillende opvattingen over het eetgedrag van onze kinderen (0, 4 en 6 jaar). Hij is opgevoed met erg strenge etiquette wat eten betreft. Hij vindt het belangrijk dat onze kinderen geen (eet)geluiden maken tijdens het eten, beide handen op tafel hebben en rustig eten. Hij herinnert onze kinderen er voortdurend aan, als ze het even vergeten. Ik vind het vooral belangrijk dat het eten een gezellig, sociaal moment is, waarop we onder meer de dag doorspreken. Ik vind eetregels ook belangrijk, maar vind het vervelend als ons eten iedere seconde wordt onderbroken door het terechtwijzen van onze kinderen. Voor mij bederft dat de pret aan de maaltijd. Vrouw (40), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen?

Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 8 maart naar: wzud@volkskrant.nl. Heeft u een ­dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over