Michael loopt niet zomaar de deur uit

De restauranthouders in de wijk Brooklyn (New York) zijn hun beste klant voorlopig kwijt. Michael Hebranko, die elke dag onder meer een paar hele broden, een paar kilo ham en kaas en liefst 24 hotdogs bij hen bestelde, is maandag in het ziekenhuis opgenomen....

Hebranko (46) is voor zover bekend de zwaarste persoon ter wereld. Artsen schatten zijn gewicht op 450 kilo. Bij de opname kwam dan ook nogal wat kijken, want Hebranko is niet in staat om zomaar door de deur van zijn huis naar buiten te wandelen. Werklui verwijderden een van de ramen zodat een vorkheftruck hem naar buiten kon tillen. Daar werd hij vastgesnoerd op een brancard die doorgaans wordt gebruikt om kleine walvissen te vervoeren. De ambulance die hem naar het ziekenhuis bracht had de afmetingen van een schoolbus.

Hebranko verklaarde dat hij al lang snakte naar hulp, maar daar niet om durfde te vragen omdat hij bang was dat hij zou worden uitgelachen.

Hij haalde in 1989 het Guinness Book of Records toen hij met de hulp van fitness-goeroe Richard Simmons 180 kilo afviel. Vervolgens kwam hij weer zo hevig aan dat hij in 1996 ook al met een vorkheftruck uit zijn huis getakeld moest worden toen hij naar het ziekenhuis moest. Hebranko kan het eten niet laten, hoe graag hij ook zou willen. 'Als ik begin, kan ik niet stoppen. Het is een ziekte, een verslaving.'

Als de Amerikaan inderdaad 450 kilo weegt heeft hij daarmee het Guinness Book of Records op het nippertje gemist. De titel 'zwaarste mens ter wereld' staat volgens de redactie van het recordboek op naam van een man uit het Amerikaanse Seattle die op zijn zwaarste punt in 1978 iets meer dan 450 kilo woog. Hij stierf in 1983.

Meer over