Mexicogriep in Nederland overgedragen

Het aantal mensen in Nederland dat besmet is geraakt met het Mexicaanse griepvirus is verdubbeld tot twintig. Twee van die personen zijn in Nederland besmet geraakt. Het is voor het eerst dat in Nederland mens-tot-mens-overdracht heeft plaatsgevonden (met video).

Achttien van de Nederlandse personen hebben het influenzavirus in Mexico en de VS opgepikt.

25 duizend mensen ziek
De Europese gezondheidsdienst ECDC in Stockholm meldt dat er tot nu toe wereldwijd meer dan 25 duizend mensen ziek zijn geworden van het Mexico-virus. De meeste daarvan hebben het virus in de VS en Mexico opgelopen. Daar zijn 139 mensen overleden aan het nieuwe influenzavirus. In die landen zijn de afgelopen weken gescheiden besmettingshaarden ontstaan.

Tekst loopt door onder infographic

]]>


Het aantal nieuwe besmettingsgevallen in de VS neemt nog steeds toe, dagelijkse met enkele honderden nieuwe gevallen. In Europa, waar tot nu tot meer dan duizend besmettingsgevallen zijn gemeld, lijkt de griep explosiever, met als voornaamste bron reizigers die het die het virus vanuit de VS meenemen. Dat geldt ook voor Nederland. De snelle groei hier ligt in lijn met de verwachting, stelt het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid, vanwege de vele reizigers die de VS bezoeken.

Het RIVM vraagt reizigers die terugkeren uit landen waar de Mexicaanse griep veel voorkomt - de VS, Mexico, Chili en Panama en in Europa vooral Spanje en Engeland - alert te zijn. Bij griepachtige verschijnselen of koorts wordt geadviseerd contact op te nemen met de huisarts.

]]>

Mondkapjes, ter bescherming tegen de Mexicaanse griep. (EPA) Beeld EPA
Mondkapjes, ter bescherming tegen de Mexicaanse griep. (EPA)Beeld EPA
Meer over