Het eeuwige leven

Met zijn coole uiterlijk als skater veroverde Clyde Semmoh (1968-2021) Amsterdam en daarna de wereld

Peter de Waard
Clyde Semmoh. Beeld Hollandse Hoogte / Amaury Miller
Clyde Semmoh.Beeld Hollandse Hoogte / Amaury Miller

Zijn vroege dood heeft velen geschokt. Skatekampioen, dj, stijlicoon en fotograaf Clyde Semmoh overleed 6 februari op 52-jarige leeftijd.

Op zondag 31 januari voelde hij zich ziek, maar een coronatest viel negatief uit. Twee dagen later werd hij wel positief getest. Vrijdag werd hij opgenomen in het ziekenhuis en de volgende dag overleed hij op de ic van het AMC in Amsterdam. Mogelijk had hij iets aan zijn hart. ‘Hij was eigenlijk nooit ziek’, zegt zijn broer Ray.

De gentle giant, zoals hij liefkozend werd genoemd, laat zijn vriendin Sylvia Holla en hun 4-jarige dochter Stella achter. Er is een crowdfundingactie opgezet om haar te helpen en een boek van zijn ­foto’s uit te brengen. Die heeft al ruim 65 duizend euro heeft opgebracht.

Semmoh heeft een stempel gezet op cultureel Amsterdam. In de jaren tachtig veroverde hij met zijn dreadlocks en coole uiterlijk als skater eerst de stad en daarna de wereld. In de jaren negentig was hij als Uncle Clyde dj in de clubs in Amsterdam. Daarna werd hij stylist en fotograaf. Hij deed waar hij zin in had in de overtuiging dat hij daarmee alles kon bereiken. Of zoals Ray zegt: ‘Als hij iets leuk vond, zette hij gewoon de stap.’

Arno Kantelberg vergeleek in deze krant zijn wijze van kleden met de manier waarop Lionel Messi voetbalt. Ogenschijnlijk nonchalant bijelkaar geraapt, maar onnavolgbaar en ongeëvenaard. Hij bezat de capaciteit om in het middelpunt van de belangstelling te staan zonder daar moeite voor te hoeven doen. En hij was in staat zich zelf steeds opnieuw uit te vinden.

Clyde Semmoh werd geboren in Paramaribo. In 1978 kwam hij met zijn moeder en broer Ray naar Amsterdam (later volgde ook zijn zus), waar hij opgroeide in de Transvaalbuurt in Amsterdam-Oost. Terwijl Ray zijn talenten als voetballer ontwikkelde, ontdekte Clyde de skateboard. Hij blonk uit in hard flips, laser flips, nose ollie en frontside 180. ‘Alles was in balans. Zijn stijl was vloeiend als een muziekcompositie’, merkte zijn vriend Ricardo Wijngaarde op.

Eind jaren tachtig reisde hij als professioneel skater de wereld over en werd tweede tijdens het WK van 1989 in Münster. Daarna ontpopte hij zich als dj waarbij hij de streetwear en de flow van het skaten over bracht in de muziek die hij Something Else noemde, een combinatie van uiteenlopende muziekstijlen. Twaalf jaar lang had hij samen met kunstenaar Dimitri Madimin een vaste avond in Club Up, de disco van sociëteit De Kring aan de Korte Leidsedwarsstraat in Amsterdam. Hij stond ook in Roxy, de Melkweg en Paradiso en toerde over de wereld. Tegelijkertijd was hij Europees agent voor skatemerken.

Na de eeuwwisseling raakte hij als stylist betrokken bij Code Magazine, een tijdschrift over streetwear. Hij combineerde vlinderdassen en tweedjasjes met sneakers en Micky Mouse-petten. ‘Het gaat er niet om welke kleding je koopt, maar hoe je het draagt’, zei hij in een promotie­video.

Zijn stijl beviel ook Arno Kantelberg. Die sloot Clyde Semmoh in de armen voor de jaarlijkse verkiezing van de best geklede man van het blad Esquire. De laatste jaren ontwikkelde hij zich ook als fotograaf. Ook daarin excelleerde hij. Op AT5 zei de zangeres Giovanca, een van zijn vriendinnen: ‘Hij was al een influencer in een tijd dat die term nog niet bestond. Hij was mijn beste vriend en een vaderfiguur. Het is zo zonde dat hij er niet meer is. En dat is een understatement.’

Meer over