Het Eeuwige LevenJoost Middelhoff (1947-2020)

Met hart en ziel verknocht aan KRO en de kerk

Hij bracht de columns van zijn vader voor de Volkskrant naar de trein en werd zelf tv- verslaggever voor Brandpunt met veel aandacht voor Afrika. Joost Middelhoff behoorde tot de generatie KRO-journalisten op wiens uitvaart een plechtige heilige mis niet had misstaan.

Peter de Waard
Joost Middelhoff Beeld
Joost Middelhoff

Joost Middelhoff was in de jaren zeventig, tachtig en negentig een bekend televisiegezicht. Hij werkte voor de actualiteitenprogramma’s Brandpunt, Brandpunt in de Markt en Kruispunt. Ook was hij enige tijd eindredacteur van Ontbijt TV en werkte hij voor de RKK-website katholieknederland.nl.

Middelhoff was de oudste van de vijf kinderen van de illustere Kees Middelhoff, die na de oorlog presentator was voor Radio Herrijzend Nederland en de latere Wereldomroep, correspondent van de Vlaamse omroep en – onder de naam Passepartout – columnist voor de Volkskrant. ‘Die column schreef mijn vader in de avond. En dan moest Joost die in een VK-­enveloppe met een sigaartje als smeermiddel in Hilversum aan de treinconducteur afgeven voor de spoedpost naar Amsterdam’, herinnert zijn broer Lucas Middelhoff zich.

Fiatje

Joost was al jong een doener. Hij bleef twee keer zitten en zakte voor zijn eindexamen ondanks een 10 voor Nederlands. Maar hij kocht wel een Fiat 500, alleen voor het motorblok, dat hij helemaal uit elkaar haalde en weer in elkaar zette om te weten hoe het werkte’, vertelt Lucas Middelhoff.

Hij studeerde een blauwe maandag politieke wetenschappen aan de Vrije Universiteit, waarna hij in dienst trad bij het Katholiek Nederlands Persbureau dat voor de katholieke kranten in Nederland kerkelijke berichtgeving verzorgde. Toen de Volkskrant en De Stem zich daar in 1972 uit terugtrokken, hield het persbureau op te bestaan. Een jaar later kwam Joost Middelhoff in dienst van Brandpunt waar coryfeeën werkten als Ed van Westerloo, Ad Langebent en Aad van den Heuvel.

Ethiopië

Middelhoff maakte veel reportages in Afrika, onder meer van de hongersnood in Ethiopië die zou leiden tot het bekende Live Aid. Nederland kende in die jaren zijn eigen acties zoals Afrika Nu en Eén voor Afrika. In de jaren tachtig werd hij een van de gezichten van het programma Brandpunt in de Markt, waar hij zijn belangstelling voor techniek kon botvieren. Zo interviewde hij mensen van Philips over de toekomst van halfgeleiders. Ton Verlind, toen chef van Brandpunt: ‘Hij was geen newsgetter, maar een beschouwende reportagemaker die heel goed nadacht over wat hij ging doen.’

Middelhoff maakte daarnaast veel verslagen over de gebeurtenissen in de katholieke kerk. ‘We hadden toen de reizende paus en Joost heeft hem veel gevolgd. Hij was een betrokken katholiek, maar wel met een kritische houding over wat er in de kerk gebeurde’, aldus Verlind. Hij hield er een blijvende liefde voor Italië aan over, waar hij met zijn vrouw en drie dochters veelvuldig op vakantie ging. Collega en vriend Gerard Klaasen noemde op Villamedia Joost niet bepaald gemakkelijk. ‘Hij kon over sommige zaken stevig in de contramine raken.’

Plotseling

In 1992 werd hij eindredacteur van het pioniersprogramma Ontbijt TV. Vervolgens kwam hij bij het kerkelijk programma Kruispunt terecht, waar hij met zijn karakteristieke stem een vaste voice-over was. In 2005 ging hij met pensioen. Ook scheidde hij dat jaar van zijn vrouw.

Hij ging weer schrijven, onder meer voor de bladen van de Salesianen van Don Bosco en plaatselijke parochiebladen. Zijn plotselinge dood op 18 maart overviel ook zijn dochters. Zijn dochter Dagmar: ‘Hij had helemaal geen hartproblemen. Misschien is het mogelijk in de toekomst nog een soort herdenking – bijvoorbeeld in Beeld en Geluid – te organiseren waarbij iedereen welkom is.’

Meer over