Mensen: Kees Hulst

Acteur Kees Hulst (56) wint de Johan Kaart Prijs voor het seizoen 2007-2008. Hulst krijgt de prijs voor zijn rol in het stuk Wuivend graan, en de jarenlange andere bijdragen aan het Nederlands theater....

De bereiding van een groentesaus eindigt regelmatig in een onduidelijke, klonterige substantie en een zwartgeblakerd steelpannetje dat je met het beste schuursponsje niet meer schoon kunt krijgen. Maar deze groentesaus is een uitzondering op de regel.

Meestal benadert de smaak van een gerecht uit een pakje de echte smaak, maar het is nooit hetzelfde. En dat is zonde, zeker als het een gerecht betreft dat qua tijd supersnel te maken is en niet meer vraagt dan goede, authentieke ingrediënten.

Collega staat niet bekend om haar voorliefde voor koken. Maar vanavond gaat ze iets bijzonders maken; pasta alla carbonara. Wij zijn verbaasd. Meestal gaat haar culinaire interesse niet verder dan de Hollandse keuken (waar overigens niets mis mee is), dus dit mediterrane uitstapje is op zijn minst opmerkelijk.

‘Welk recept heb je daarvoor?’, vraag ik dan ook razend nieuwsgierig. Ze kijkt me verontwaardigd aan. ‘Recept? Nee, natuurlijk niet, het komt gewoon uit een pakje’, roept ze en wij halen opgelucht adem. Veranderingen moeten niet te snel gaan.

Het gerecht pasta alla carbonara is vooral gebaseerd op de kwaliteit van de ingrediënten. Gebruik hiervoor het liefst echte pancetta (maar gerookt ontbijtspek is ook prima). Vraag de kaasboer naar parmigano reggiano, dit is de lekkerste parmezaanse kaas, een zakje uit de supermarkt haalt de smaak van dit gerecht helemaal naar beneden.

Kook de spaghetti beetgaar in een ruime hoeveelheid water met daarin eventueel een bouillonblokje en een scheutje olijfolie. Snij intussen het spek, of in de chique versie de pancetta, in kleine stukjes of reepjes, en fruit dit in een eetlepel olijfolie tot het knapperig is. Als u een vers pepertje gebruikt, kan dit mee gefruit worden. Zet het vuur laag.

Giet nu de pasta af, gooi bij de spek of pancetta en hussel een beetje, zodat de smaak goed intrekt. Zet het vuur uit, gooi de eieren en room erbij en roer alles goed door elkaar. Door het ei zal de saus binden.

Als het niet genoeg bindt, kunt u het vuur nog even aanzetten tot de saus de goede dikte heeft aangenomen. Wel goed blijven roeren natuurlijk. Eventueel zwarte peper toevoegen en pasta verdelen over de borden. Nu de versgemalen parmezaanse kaas eroverheen verdelen en rondom garneren met partjes tomaat en sliertjes basilicum.

Pasta alla carbonara (2 pers.)

160 of 180 gram spaghetti,

olijfolie,

2 eieren,

een flinke scheut room, koksroom of halfroom,

parmezaanse kaas aan één stuk,

zwarte peper uit de molen

of een half vers pepertje,

2 tomaten,

eventueel wat verse blaadjes

basilicum.

Meer over