Maxima, slanke blondine of rondborstige schone?

Hoe ging dat ook alweer in 1965 toen een fotograaf prinses Beatrix betrapte terwijl ze innig gearmd met een onbekende man door de tuin van kasteel Drakesteyn wandelde?...

Iedereen was verrast door de foto. Niet alleen het volk, ook toenmalig premier Cals wist van geen vriend van de kroonprinses en de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) tastte eveneens in het duister.

Wel kwam de verrassing voor Cals en de RVD al vóór de publicatie van de foto, want De Telegraaf stelde beide vooraf op de hoogte. Een naam van de man had De Telegraaf toen nog niet.

Ook nu zijn de geruchten over een nieuwe liefde van de kroonprins begonnen met foto's. En ook de eerste reactie van minister-president Kok lijkt op die van zijn voorganger Cals.

'Ik weet van niks', zei Kok vorige week vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie. Verschil met ruim dertig jaar geleden is wel dat Kok de foto's in 'de bladen' had gezien en niet vóórdat ze werden gepubliceerd, zoals Cals destijds.

'Ik denk dat ik eerst maar eens met de kroonprins ga praten', zei Kok op zijn persconferentie. Die opmerking was voor veel media een mooie kapstok waaraan ze de aanhoudende geruchtenstroom in de roddelbladen over een nieuwe vriendin van de kroonprins konden ophangen.

Het grote zoeken naar naam en achtergrond van de dame in kwestie kwam echter pas goed op gang toen De Telegraaf afgelopen maandag meldde dat het om een meisje Herzog zou gaan, een Argentijnse van Duitse afkomst.

Bladen als Weekend en Privé publiceren al vanaf half augustus herhaaldelijk foto's van de prins en vrouwelijk schoon. Niemand weet dan nog haar naam. Maar allemaal reppen ze over liefde en verloving. Voor een man van 32 wordt het ook tijd, is de teneur. Voor kalverliefdes is hij inmiddels te oud.

Het blad Weekend heeft de meest intieme foto's: prins Willem-Alexander in zwembroek, hangend over de railing van een boot, met zijn arm om een rondborstige schone in zwempak, én de kroonprins in hetzelfde tenue ontspannen zittend op diezelfde boot naast diezelfde vrouw.

Privé komt met een geklede kroonprins op het koninklijke jacht de Groene Draeck. Naast hem staat een vrouw die weliswaar niet goed is te zien, maar die wat postuur betreft lijkt op de schone in badpak in Weekend. Privé kopt al meteen: 'Wat Emily niet lukte in vier jaar bereikte ZIJ in vier maanden'.

Al deze vrouwen lijken één en dezelfde persoon te zijn. Totdat in een van de bladen foto's opduiken van een jongedame die haar koffers Paleis Noordeinde in draagt. Ze is van achteren gefotografeerd en dus is haar gezicht niet te zien, maar die dame is beslist veel magerder dan de vrouw op de twee boten. Hoe kan dat? Gaat het wel telkens om dezelfde vrouw?

Story brengt gedeeltelijk uitkomst. Die drukt een groot portret af van Laurentine Brinkhorst, dochter van de huidige minister van Landbouw, en betitelt haar als dé nieuwe vriendin van Willem-Alexander.

Dat blonde haar met die donkere wenkbrauwen, die bolle wangen, dat rondborstige lijf? Is dat niet dezelfde vrouw als op de Groene Draeck en die andere boot? Het lijken inderdaad allemaal foto's van Laurentine Brinkhorst. Alleen, Laurentine is niet de vriendin van de kroonprins, maar al heel lang die van zijn jongste broer, Constantijn.

Zo weten we nog niet hoe de vriendin van de kroonprins er uit ziet. Maar ze bestaat wel. Dat weet Nederland sinds woensdag officieel. De geruchtenstroom mag dan, in tegenstelling tot 34 jaar geleden, zeer waarschijnlijk op gang zijn gebracht met foto's van de verkeerde vrouw die een verkeerde naam kreeg toegedicht, minister-president Kok heeft het bestaan van de vriendin gisteren zelf bevestigd. Ze heet Maxima Zorreguieta. Zou het de slanke blondine zijn die haar koffers Paleis Noordeinde indraagt?

Op de vraag of er spoedig sprake zal zijn van een verloving, reageerde Kok gisteren kortaf: 'Als het echt zo zou zijn geweest, dan had u het nu gehoord.'

Dat lijkt weer op de gang van zaken rond de verloving van Willem-Alexanders moeder. Toen werd in kleine kring afgesproken dat geruchten over een verloving ontkend mogen worden met het argument dat er pas een verloving is als die officieel is bekendgemaakt.

Meer over