Martabak manis met kaas


Ingrediënten

250 gr. kant-en-klaar witbroodmeel
50 gr. suiker
2 flinke eieren
½ tl bakpoeder
snuf zout
350 cl kokosmelk
blikje gecondenseerde melk
roomboter
1½ ons cheddarkaas


Onlangs maakten Peruaanse wetenschappers bekend dat zij er na tien jaar hard werken in geslaagd zijn een cavia met zalmkleurig vlees te fokken. Normaal gesproken is het vlees van cavia's een beetje grijswit. Het eten van cavia's is in Peru net zo gewoon als het bij ons is om dieren uit de bio-industrie te eten. Het is een speciale cavia, cuy geheten, die wel 5 kilo kan worden. Op internet is het niet moeilijk een recept voor de bereiding van caviavlees te vinden. Wat opvalt, is dat het diertje een nacht in zout water moet weken.

Waarom is het erg om cavia te eten? Is een cavia soms leuker dan een koe? Het stiertje dat ik tot voor kort in de wei zag staan, had een nieuwsgierig en opgewekt karakter en een prachtige tekening op zijn vacht. Hij was bijzonder geïnteresseerd in de kleine hond die ik bij me had. Die vond hem ook wel aardig, maar als speelmaatje toch een paar maten te groot. Cavia-liefhebbers zal het recept bespaard blijven. Per slot van rekening zou ook ik not amused zijn als ik in 'mijn' krant een recept voor geroosterde hond zou tegenkomen.

In Jakarta is mijn oom al diverse honden op raadselachtige wijze kwijtgeraakt, want daar is alles met een vacht in principe eetbaar. Maar op een avond bracht hij martabak manis, dikke pannekoekjes, met kaas mee. De beste die er volgens hem in Jakarta te krijgen zijn. In Jakarta gebruiken ze eendeneieren i.p.v. kippeneieren omdat deze het deeg beter zouden binden.
Bereidingswijze
Wij gebruiken gewoon kippenei. Gebruik een kleine hapjespan met goede anti-aanbaklaag. Meng het witbroodmeel, de suiker en het bakpoeder. Voeg vervolgens de eieren en de verwarmde kokosmelk toe. Laat het geheel 1 uur rijzen op een warme plek. Zet de pan op een vlamverdeler op zacht vuur. Verwarm wat boter in de pan en giet er nu ongeveer halve centimeter beslag in. Laat zachtjes garen tot de bovenkant dof is en gaatjes vertoont. Giet er een dikke laag gecondenseerde melk op en bestrooi royaal met kaas. Laat de kaas smelten met het deksel op de pan. Schuif de martabak voorzichtig op een groot bord, snijd hem door midden, druk de kaashelften tegen elkaar en besmeer de buitenkant met roomboter. Voor de zoetekauwen onder ons is het ook leuk om te variëren met hagelslag en geroosterde, gehakte noten als walnoot, amandel of hazelnoot. De martabak snijdt u in puntjes en serveert u lauwwarm bij de koffie of als nagerecht.

Martine Rasing


Meer over