Marokkaanse peulvruchtensoep volgens Abdelkader Benali

Leuk die nieuwe voedingsadviezen van de Gezondheidsraad, maar hoe krijg je Nederlanders zo ver dat ze ook echt meer noten en peulvruchten gaan eten? En trouwens: hoe maak je die peulvruchten eigenlijk klaar? Abdelkader Benali en zijn vrouw Saida Nadi koken het goede voorbeeld.

Stap 1

Spoel de gedroogde peulvruchten grondig af en breng ze in een ruime pan aan de kook met 1,8 liter water. Snij ondertussen een ui in grove stukjes en pel de knoflooktenen. Nadi: 'Schrik niet van het aantal knoflookteentjes. Als je de teentjes lang kookt, wordt de smaak mild en zoet.'

In huis halen

- 150 gr gedroogde spliterwten
- 300 gr gedroogde tuinbonen
- 4 hele knoflooktenen, gepeld
- 1 witte ui
- zout naar smaak
- 2,5 tl gemalenkomijn
- 0,5 tl paprika-poeder
- snufje chilipoeder (optioneel)
- 8 el olijfolie extra vergine

null Beeld Io Cooman
Beeld Io Cooman

Stap 2

Voeg de gesneden ui en de knoflookteentjes toe in de pan en roer even door. Verwijder het eventuele schuim met een lepel. Laat verder garen op een laag pitje, voeg 1 theelepel gemalen komijn, alle paprikapoeder, eventueel chilipoeder en ongeveer 2 eetlepel olijfolie toe. Laat minimaal 1 uur zachtjes pruttelen.

null Beeld Io Cooman
Beeld Io Cooman

Stap 3

Haal de soep van het vuur en voeg de resterende komijn en olijfolie toe. Alweer komijn? 'Komijn is een basisingrediënt in de Marokkaanse keuken', zegt Benali. Hoewel de specerij vrijwel in alle supermarkten verkrijgbaar is, kopen ze altijd zelf gedroogde komijnzaden, die ze vervolgens thuis fijnmalen.

null Beeld Io Cooman
Beeld Io Cooman

Stap 4

Pureer met een staafmixer tot de soep zacht enromig is, zonder korrels. Laat nog eens 10 minuten zachtjes garen. Als de soep te dik is, voeg je een beetje water toe. Benali: 'Het moet een fluwelen structuur hebben.' Voor een intensere smaak kun je de soep nog een half uurtje of zelfs een uur extra laten koken.

null Beeld Io Cooman
Beeld Io Cooman

Stap 5

Serveer in een kom met een scheutje olijfolie en extra chilipoeder ter garnering. De soep kan warm als lunch gegeten worden met volkoren brood. Nadi: 'Vandaag eten we het met speltbrood en olijven. En voilà, je hebt voor bijna geen geld een voedzaam en lekker gerecht.'

null Beeld
Beeld

Uit: Casa Benali,een kookboek vanAbdelkader Benali & Saida Nadi-Benali

Meer over