Maffia moordt in kleine kringetje van Milosevic

Zoran 'de geweerkolf' Todorovic moet niet eens tijd hebben gehad om te beseffen dat hij zou gaan sterven. Toen hij vrijdagochtend om tien over acht het portier van zijn auto open deed, kreeg hij van dichtbij een regen van kogels door zijn hoofd geschoten....

Van onze correspondent

Bart Rijs

BELGRADO

Todorovic was niet de eerste de beste. Behalve multimiljonair was hij een huisvriend van de Joegoslavische president Milosevic en secretaris-generaal van Joegoslavisch Links (JUL), het kleine, maar invloedrijke communistische partijtje van first lady Mirjana Markovic. Soms pochte Todorovic dat hij 'de derde man van Servië' was.

Van de moordenaar ontbreekt elk spoor, maar JUL verklaarde meteen dat Todorovic 'het slachtoffer van zijn overtuiging' was geworden. 'Dit is een politieke moord om Joegoslavië te destabiliseren.'

Todorovic (38) was eigenaar van een zakenimperium dat lucratieve zaken deed met de staat. Zijn Tim-Trade importeerde voor een fikse provisie olie voor het staatsbedrijf Beopetrol, waarvan hij zelf directeur was. Todorovic betaalde zich dus eigenhandig uit de staatskas.

Daarnaast exporteerde hij koper voor de staatsmijnen in Bor, die onder controle staan van de vice-premier van de federatie, en importeerde hij zijde uit China, een land waarmee Joegoslavisch Links warme ideologische banden heeft.

De moord op Todorovic is al de derde op iemand van 'de familie', zoals de oppositiepers het gezin Milosevic, hun vrienden en hun zakenrelaties cynisch omschrijft. Alle drie de moorden waren executies in maffiastijl en geen van de daders is gevonden.

In februari werd Vladan 'de klaver' Kovacevic met drie kogels in het hoofd gevonden in de parkeergarage van hotel Intercontinental in Belgrado. Hij was de beste vriend, zakenpartner en sponsor van het raceteam van Marko Milosevic, de zoon van de president.

In april werd de commandant van de 80 duizend man sterke Servische politie, luitenant-generaal Radovan 'Brutus' Stojicic, in koelen bloede afgemaakt terwijl hij met zijn zoon tegenover het ministerie van Binnenlandse Zaken in de pizzeria Mamma Mia zat te eten.

Er zijn geen aanwijzingen dat de drie moorden met elkaar in verband staan. Er zijn sowieso geen aanwijzingen. Maar het is een teken dat de georganiseerde misdaad en de politiek in Servië tot in de hoogste regionen met elkaar verknoopt zijn geraakt. 'Dit toont aan dat de wet in dit land niet meer geldt', zei Vuk Draskovic, een van de leiders van de Servische oppositie, over de moord. 'Hier heerst de wet van de kogel, de maffia en de chaos.'

Meer over