IMPORT EXPORT

Made in Holland geldt ook voor biologische appels en peren

Eric Van Den Outenaar
Appels bij Marqt Beeld anp
Appels bij MarqtBeeld anp

Wat? Biologische producten

Waar naartoe? Met name Duitsland, Groot-Brittannië, België, Frankrijk en Scandinavië.

undefined

Biologisch voedsel. Dat is toch vooral door lokale boeren voor lokale consumenten?

Veel mensen denken dat al onze biologische appels, peren en eieren bij van die schattige kleine buurtwinkels komen te liggen of bij de biologische versafdeling in de supermarkt. Dat is ook zo, maar er is een groeiende groep biologische boeren die zich ook richt op de export. In Nederland produceren we tegenwoordig zo veel verantwoorde producten dat de Hollandse klanten lang niet alles kunnen opeten. In de landen om ons heen is de vraag juist groter dan het aanbod.

undefined

Over hoeveel praten we dan?

Nederland bracht vorig jaar 852 miljoen euro aan verantwoorde producten naar het buitenland, een stijging van bijna 10 procent. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Bionext. De biologische export staat nog in geen verhouding tot de totale agrarische export. Toch liegen de cijfers er niet om. Van de totale productie in de Nederlandse biologische sector is inmiddels bijna de helft voor de export bestemd.

undefined

Wat exporteren we zoal?

De om en nabij vijftig beroepsexporteurs richten zich vooral op versproducten. Denk aan allerlei groenten en fruit, waaronder aardappelen, granen, maar ook zuivel, varkensvlees en kip staan hoog in de lijst. De verwerkte producten, zoals biologische soepen en sauzen, zijn minder populair.

undefined

Waarin zijn de producenten eigenlijk anders?

Ook de biologische boeren passen massaproductie toe, maar dan op een kleinere schaal. Anders dan de gewone agrariërs werken de bioboeren niet met kunstmest en andere chemicaliën om hun land op te peppen. Ze passen op een slimme manier de zogeheten wisselteelt toe. Door veel meer met gewassen te wisselen halen ze toch het maximale uit de grond. Zodra het land braak ligt, planten ze bloemen om voedingsstoffen aan de grond toe te voegen. De Nederlandse boeren staan in het buitenland daarbij extra goed aangeschreven, omdat ze los van de keurmerkeisen extra kwaliteitscontroles uitvoeren.

undefined

En hebben ze ook last van de Russische boycot?

De Russen waren ook voor de boycot nog niet zo bekend met de biologische waar uit de polder. De boeren merken er indirect wel iets van. De 'gewone' boeren en tuinders stunten met de prijzen van de spullen die ze niet in Rusland kwijt kunnen. Dat leidt tot grotere prijsverschillen tussen biologische en niet-biologische waar. De groeiende groep die af en toe in de supermarkt voor verantwoord voedsel kiest, komt in de verleiding de stunttomaten in haar mand te leggen.

undefined

Meer over