Machine en oven

In hoeveel Nederlandse huishoudens een broodbakmachine in gebruik is (geweest), niemand die het weet – ook het CBS heeft het niet bijgehouden....

'Zo'n apparaat valt toch meer in de afdeling witgoed. En V & D kan het maken er enorm mee te stunten. Dan betaal je op woensdag honderd euro en mogen ze op donderdag ineens weg voor 75.'

De broodbakmachine wint terrein, diverse fabrikanten hebben zich op de markt begeven met simpel te bedienen apparaten. Je kunt de makkelijke weg bewandelen: broodmix kopen, aanwijzingen volgen en het apparaat zo instellen dat je op het verlangde tijdstip een geurig volkorenbrood kunt aansnijden. Of een verse ciabatta. Of een van de variaties van een deegsoort met hartige of zoete toevoegingen. Bread, onlangs in vertaling verschenen bij Veltman, bevatte een handleiding om de algemene receptuur geschikt te maken voor de machine. De broden krijgen daarin wel allemaal dezelfde vorm.

Twee recente Britse uitgaven onderstrepen de populariteit van het thuisbakken – respectievelijk met en zonder machine. Karen Saunders stelde The Breadmaker Bible – Cristini to Croutons, Sourdough to Stollen (Ebury Press, import Nilsson & Lamm;

A 32,85) samen voor bezitters van een bakmachine ('less scary than a handmixer, trendier than espresso machines'). Van 'klassiek' witbrood tot zuurdesembrood met vijgen en rozemarijn, brood met groene thee en citroengras, cake met banaan en kardemom en geitenkaasbrood.

Rose Levy Beranbaum noemt The Bread Bible haar 'bread biography'. Het 640 bladzijden tellende standaardwerk, de evenknievan haar Cake Bible (bekroond; dertigste druk net verschenen), is de vrucht van dertig jaar ervaring aan het fornuis. Bij Beranbaum komt een brood ouderwets uit de oven, al is een hulpmiddel als de aardewerk vorm met deksel van La Cloche (een soort Römertopf voor de broodbakker) toegestaan – met de restrictie dat hij geschikt is voor maar een beperkt aantal soorten. Beranbaum vindt dat je de elektrische bakmachine best het zwaardere kneedwerk kunt laten opknappen. Daarmee is de rol van het apparaat uitgespeeld. Lichter kneedwerk met de blote handen blijft 'een genot'.

The Bread Bible is, met zijn voortreffelijke inleiding, een onuitputtelijke bron. Perfectioniste Beranbaum legt elke handeling heel precies uit, ze laat de gebruiker per recept kiezen uit technieken en materialen, heeft voor alles een tip (opgerold briochedeeg met flosdraad tot rondjes 'wurgen') en bakt een indrukwekkende hoeveelheid soorten na van over de halve aardbol, van baquette tot Pumpernickel en Kugelhopf, van de Zweedse limpa tot een panettone met kastanjes. Jammer dat een aantal meelsoorten hier niet te krijgen is.

Meer over