Het Eeuwige levenMaarten van Nispen

Maarten van Nispen (1953-2020), perschef die Joop van den Ende terzijde stond

Dat hij een jonkheer was, verzweeg hij heel lang. De laatste jaren ging hij toch op zoek naar de roots van zijn familie in de Gelderse streek Liemers.

null Beeld Roy Beusker
Beeld Roy Beusker

Twintig jaar was Maarten van Nispen de zegsman en ook de vertrouwensman van Joop van den Ende. En hij deed dat ook voor vele mensen met wie Van den Ende een bijzondere band had, zoals vorig jaar nog Martine Bijl en Berend Boudewijn tijdens hun zware periode.

Bij Stage Entertainment – het theaterbedrijf van Van den Ende – was hij op 1 december met pensioen gegaan. Zijn plan was met zijn echtgenote Joyce de tijd te verdelen tussen Nederland en Portugal waar hij net een tweede huisje had. Hij zou daar ook een tweede boek gaan schrijven, na het succes van het in 2019 verschenen Adellijk Wild over zijn familiegeschiedenis. Op nieuwjaarsdag tijdens een verblijf in een ziekenhuis in het Portugese Portalegre begaf zijn hart het. ‘Wat er precies is gebeurd weten we ook nog niet’, zegt Joyce. Maarten van Nispen werd 66 jaar.

Dat Van Nispen geliefd was, bleek uit de overlijdensadvertenties in deze krant. Hoewel het als woordvoerder niet altijd meevalt iedereen te vriend te houden, slaagde Van Nispen daar heel goed in. Hij werd omschreven als ‘every inch a gentleman, een betrokken sparringpartner, een open persoonlijkheid met een brede culturele interesse, een innemende collega en dierbare vriend’. Hij was bijzonder loyaal ten opzichte van Van den Ende, voor wie hij nog drie dagen per week zou blijven werken.

Van Nispen was afkomstig uit een adellijk geslacht, iets wat Van den Ende naar zijn eigen zeggen pas veel later kwam te weten. Hij werd geboren als jonkheer Maarten Ernest Maria van Nispen tot Pannerden. De adellijke titel zou hij lange tijd niet gebruiken. Pas heel veel later, toen hij op zoek ging naar de wortels van zijn familie in de Liemers (de streek tegen het zuidoosten van Arnhem waar het adellijke geslacht zijn landgoederen had) en de dagboeken van zijn vader Buurt ontdekte, verzoende hij zich met zijn afkomst. In een interview met de Gelderlander zei Van Nispen vorig jaar dat hij zich als ‘kind van de jaren zestig’ aanvankelijk afzette tegen zijn vader en familie, hun vastgeroeste denksystemen, hun politieke opvattingen en hun wijze van opvoeding. Zijn vader Buurt – zijn eigenlijke naam was Antoon – studeerde in de oorlog af en werd daarna door de Duitsers wegens verzetsdaden opgesloten in het beruchte Oranjehotel in Scheveningen. Hier begon hij op wc-papier en met een pijpje stro gedrenkt in koffiedrab zijn gedachten over politiek en religie op te schrijven. Na de oorlog werd Buurt van Nispen tot Pannerden secretaris- generaal op het ministerie van Algemene Zaken onder liefst negen premiers.

Maarten van Nispen studeerde zelf Franse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Groningen en theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werd leraar Frans en schreef in de avonduren recensies voor Het Parool.

Begin jaren negentig besloot hij over te stappen naar de communicatie. Hij werdt persvoorlichter bij het veilinghuis Christie’s en later bij de Orde van Advocaten. In 2000 kwam hij bij Joop van den Ende Theaterproducties. ‘Hij voelde zich daar als een vis in het water. Er was altijd reuring’, zegt Joyce.

Hij werd directeur corporate communicatie van Stage Entertainment en persoonlijk woordvoerder van de familie Van den Ende. Zijn moderne denkbeelden, aimabele karakter en van huis uit meegekregen beschaving, vielen in goede aarde. Van de Ende: ‘Hij heeft alle stormen met mijn bedrijf, familie en carrière meegemaakt.’

Van Nispen trouwde in 2000 met Joyce van den Reek met wie hij twee kinderen had. Uit zijn eerste huwelijk had hij een zoon. Hij is bijgezet in het familiegraf in Zevenaar.

Meer over