Luchtmacht ontslaat verliefde pilote

De carrière van Amerika's eerste en enige vrouwelijke B-52-piloot, de 26-jarige luitenant Kelly Flinn, is vroegtijdig en met veel ophef beëindigd....

Van onze correspondent

WASHINGTON

Het belangrijkste 'vergrijp' van de luitenant: zij was tot twee maal toe verliefd geworden op de verkeerde man en had daarover niet de waarheid vertelt. Eerst was Flinn, gestationeerd op een afgelegen basisin North-Dakota, een relatie begonnen met een luchtmachtsoldaat zonder rang. In alle krijgsmachtonderdelen is het voor officieren verboden seksuele relaties te hebben met lager geplaatsten.

De luitenant wist dat en stopte de relatie, nadat zij daartoe een bevel had gekregen. Vervolgens ontmoette zij Marc Zigo, een gewone burger en de coach van de voetbalclub van de basis. De luitenant werd verliefd op Zigo, die al snel beloofde met haar te zullen trouwen.

Hij vertelde niet dat hij al getrouwd was met Gayla, een 19-jarige luchtmachtsoldaat zonder rang. Zonder dat zij dat aanvankelijk wist pleegde de luitenant opnieuw een ernstige overtreding: officieren mogen geen overspelige relaties hebben en zeker niet met de echtgenoot van een soldate. Bijkomend vergrijp: Flinn en Zigo vreeën met elkaar 'op of in de buurt van de luchtmachtbasis'.

Maar het zwaarste vergrijp moest nog komen. Enige tijd nadat Flinn had ontdekt dat Zigo was getrouwd, lekte de relatie via het roddelcircuit uit. De commandant van de basis confronteerde de luitenant met de geruchten en vroeg haar om een toelichting.

Zij maakte toen de kardinale fout een valse verklaring af te leggen. Flinn ontkende de relatie, terwijl Zigo de intiemste details (hoe vaak, wanneer en hoe) van zijn verhouding met 'Bomber Kelly' onthulde. Liegen is een van de ernstigste overtredingen. Er staat vijf jaar celstraf op en oneervol ontslag.

Volgens de advocaat van Kelly zou ze, als ze een man was geweest, nooit zo hard zijn aangepakt. 'Dan was er in de mess smakelijk over gelachen', aldus Mark Spinner.

Nadat was uitgekomen dat zij een valse verklaring had afgelegd, besloot de commandant van de basis haar voor de krijgsraad te dagen. Advocaat Spinner besloot tot een tegenactie: hij schakelde de grote media in en creëerde zo een schandaal. Leden van het Congres begonnen zich ermee te bemoeien en de media spraken schande over de strenge toepassing van de regels.

Het laatste woord was aan minister Sheila Widnall, die door vrouwelijke senatoren en feministische organisaties zwaar onder druk was gezet de aanklachten tegen de luitenant in trekken of haar tenminste eervol te ontslaan. Widnall koos echter voor de argumenten van de luchtmachtgeneraals. Ze gaf Flinn 'algemeen ontslag.' Dat is iets minder erg dan oneervol ontslag. Flinn verliest het recht militaire toestellen te vliegen en moet een deel (18 duizend dollar) van haar opleiding terugbetalen.

Dat Flinn al benaderd is met lucratieve boeken- en filmcontracten spreekt in de Verenigde Staten vanzelf.

Meer over