Logeren in hotelkamers van Max Havelaar

Er was al koffie en thee van Max Havelaar. En tal van andere producten, waaronder bananen, chocoladerepen, ijsjes en bier....

En nu is er ook een Max Havelaarhotelkamer.

In het Dorint Hotel Amsterdam Airport Schiphol kunnen zakenmannen en -vrouwen sinds vorige week slapen in een kamer waarin alles, maar dan ook echt alles het Max Havelaarkeurmerk voor fair trade draagt.

De nadruk ligt op het katoen dat in de kamer te vinden is, zegt Jochem Veerman, campagneleider bij de stichting Max Havelaar. ‘Dat draagt allemaal het fairtradekeurmerk. Zoals het bed, het dekbed, linnen, handdoeken, kussens en badjassen.’

‘Er wordt veel katoen gebruikt in de hotellerie. Als al deze katoen zou worden ingekocht volgens fairtradevoorwaarden zou dat enorm positieve gevolgen hebben voor katoenboeren in ontwikkelingslanden’, aldus Veerman.

De prijzen van katoen worden bepaald door de zwaar gesubsidieerde Amerikaanse katoenmarkt. In ontwikkelingslanden krijgen kleine boertjes maar heel weinig geld voor hun katoen. Veerman: ‘Wij bieden de katoenboeren naast een minimumprijs ook een premie. Zodat ze een goed basisinkomen hebben.’

Behalve het beddegoed zijn ook andere standaardproducten in de Max Havelaarkamer volledig maatschappelijk verantwoord gemaakt: zeepjes, shampoo, bodylotion, chocolade, fruit en koffie. Zelfs de minibar bevat fairtradedrankjes en -hapjes.

‘We hebben nu één kamer ‘fair trade’ ingericht. Het is mijn intentie om in 2010 stap voor stap een hele etage van het hotel fair trade te maken, ongeveer 40 kamers,’ zegt Kees Teer, general manager van het Dorint op Schiphol, dat 442 kamers telt.

Voordat hij die rigoureuze stap zet, wil hij wel zeker weten dat zijn gasten dit soort kamers appreciëren. ‘Het vergt namelijk een behoorlijke investering. Het katoen is iets duurder. Ook de bedden van gerecycled materiaal zijn behoorlijk prijzig, maar wel ongelooflijk mooi.’

Tot nu toe hebben hotelgasten enthousiast gereageerd op de kamer. ‘Het is te vroeg om de kamer meteen tot een succes te bombarderen, hij is pas een week open. Maar de eerste gasten reageren heel positief. Ze staan met een extra goed gevoel op’, aldus Teer.

Hij stopt niet willekeurig elke gast in de speciale kamer. ‘We laten er eerst onze vaste gasten mee kennismaken, mensen die hier drie tot vier keer per maand overnachten. Die kennen we vaak wat beter en hun kunnen we het verhaal dat bij deze kamer hoort goed uitleggen. We hebben ook een filmpje van de kamer gemaakt en op YouTube gezet, zodat ze even kunnen bekijken hoe het eruit ziet.’

Eventuele vooroordelen die gasten over fairtradespullen hebben, zijn volgens Teer na een nachtje slapen meteen weggenomen. ‘Dat geldt alleen niet voor het mangobier, daar moeten de gasten echt niets van hebben.’

Meer over