Linkse stichting verliest belastingvoordeel

UTRECHT De stichting Zwart Zaad, die linkse actiegroepen ondersteunt, geniet niet langer een fiscaal voordeel. Dat komt doordat de Utrechtse stichting niet meer geldt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI)....

Van onze verslaggever John Schoorl

Voor goede doelen is dit predicaat van groot belang, omdat zij dan niets aan de fiscus hoeven af te dragen over ontvangen donaties. De gever zelf mag zijn giften tegelijkertijd aftrekken van de belasting.

De stichting Zwart Zaad ligt al geruime tijd in de clinch met de Belastingdienst. De fiscus meent dat de stichting ‘onrust veroorzaakt’ en activiteiten ondersteunt ‘die het algemeen nut niet dienen’. Daarmee wordt gedoeld op de steun aan actievoerders die vernielingen aanrichtten op een Amerikaanse legerbasis, en Groenfront!, de organisatie die meerdere malen de aanleg van de Betuwelijn met acties verstoorde. Zwart Zaad zou door middel van geweld de Nederlandse rechtsstaat bedreigen, zo heette het. Daarom nam de Belastingdienst het ANBI-certificaat af, en het bijpassende fiscaal voordeel.

Zwart Zaad ging in beroep. De Utrechters begrepen niet dat zij op een lijn werden gezet met organisaties ‘die geld voor wapens inzamelden of organisaties die ervan worden verdacht fundamentalistische moslims tot terreur aan te zetten’. Zij menen dat het voeren van dergelijke acties ‘een burgerrecht is binnen de Nederlandse democratie’. De rechter stelde de linkse club in het gelijk, maar het gerechtshof sluit zich in hoger beroep aan bij de visie van de fiscus.

Zwart Zaad profileert zichzelf als een Utrechts actiefonds dat al 21 jaar bestaat, om ‘buitenparlementaire acties voor een andere maatschappij’ van actiegroepen te financieren. Het gaat naar eigen zeggen om acties op het gebied van mensenrechten, milieu, dierenstrijd en antimilitarisme.

De stichting Zwart Zaad krijgt geld van donateurs als boekhandel De Rooie Rat, en geeft dat aan actiegroepen als de Campagne Tegen Wapenhandel en Kleintje Muurkracht. Andere activiteiten zijn Transgender Netwerk Nederland en demonstraties tegen de Nederlandse Volks-Unie. Volgens een medewerker van Zwart Zaad wordt per jaar zo’n 15.000 euro verdeeld onder actiegroepen. Ook laat hij weten ‘dat de strijd verder gaat’. Zwart Zaad gaat in cassatie tegen de uitspraak van het Gerechtshof.

Meer over