Libanezen in de Cariben

Nooit geweten dat de Surinaamse keuken, die toch behoorlijk multicultureel is, ook een Libanese tak heeft. Hindoestaanse roti, Javaanse bami en nasi, Creoolse bruine bonen met rijst, en Chinese tjauw min (nasi) zijn min of meer bekend, maar wat de kleine groep Libanezen heeft te bieden niet....

Een recept voor Libanese tabouli op zijn Surinaams. Laat de bulgur wekenen pers het overtollige water eruit, bijvoorbeeld door de bulgur in eenzeef met een lepel aan te drukken. Snij een paar takjes peterselie fijn,wat verse munt, een paar bosuitjes met groen. Doe die bij twee fijngesnedentomaten (de pitjes verwijderd) samen met wat olijfolie, zwarte peper, zouten een paar eetlepels 'lemmetjesap' (citroensap). Het geheel goed vermengenmet de bulgur en en pitabrood bijgeven. Kan als bijgerecht of voorgerechtbij gestoofde Surinaamse gehaktballen. Week twee sneetjes witbrood in eendeciliter melk, knijp het brood uit en prak het fijn. Meng het fijngemaaktebrood door 400 gram gemengd gehakt, samen met drie takjes heel fijngesneden selderie, een halve zeer fijngehakte of geraspte ui, een eetlepelpiccallily, wat nootmuskaat, versgemalen zwarte peper en zout. Kneed hetgeheel goed en maak er balletjes van. Bak ze in een pan in olie mooi bruin,haal de ballen uit het vet en fruit het restant van de ui en tweefijngehakte tomaten erin. Doe een fijngesneden rode peper in de pan meteventueel wat water en stoof de gehaktballen in een minuut of vijftiengaar.

Henk Müller

Meer over