Lewis beticht atletiekbond van verzwijgen dopingkwesties

Carl Lewis heeft de Amerikaanse atletiekbond ervan beschuldigd het gebruik van ongeoorloofde prestatieverhogende middelen in de doofpot te stoppen. 'Er bestaat bij mij geen twijfel over dat de bond meer weet over de vier dopinggevallen dan ze het publiek laat weten.'..

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Lewis reageerde vanuit Houston op vragen vanuit Monte Carlo waar de Olympische sportbonden (ASOIF) vergaderen met het Internationaal Olympisch Comité. In Monaco werd woensdag bekend dat vier Amerikanen bijna een jaar geleden positief hebben gereageerd bij controles tijdens de Olympische selectiewedstrijden voor Atlanta.

'Het probleem in de Amerikaanse atletiek is', aldus negenvoudig Olympisch kampioen Lewis, 'dat het dopingprobleem bewust wordt genegeerd en gebruik soms oogluikend wordt toegestaan. De bond ziet het door de vingers en heeft in enkele gevallen de betrokken atleet beschermd.'

Zoals in het geval van Sandra Farmer-Patrick en Mary Slaney-Decker. De internationale atletiekfederatie IAAF bevestigde woensdag dat Farmer-Patrick voor vier jaar is geschorst. De 34-jarige nummer twee op de 400 meter horden bij de wereldtitelstrijd van 1993 in Stuttgart had testosteron genomen.

Met de schorsing kwam aan de loopbaan van Farmer-Patrick een einde. Andere hoogtepunten van de in Jamaica geboren atlete waren de tweede plaats bij de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona. Al in 1986 eindigde ze bij de wereldkampioenschappen als vierde, startend voor Jamaica, vijf jaar later herhaalde ze die prestatie. Na een langdurige blessureperiode keerde Farmer-Patrick in 1996 terug op de banen.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) maakte begin deze week bekend op korte termijn met speciale controles te beginnen die moeten uitwijzen of atletes hun toevlucht hebben genomen tot testosteron teneinde meer spiermassa te verkrijgen. Momenteel volgt een schorsing als uit onderzoek blijkt dat de verhouding testosteron en epitestosteron groter is dan 6:1.

Ook tegen de veterane Mary Slaney (midden afstand) loopt een onderzoek. Volgens haar advocate Doriane Lambelet-Coleman is er bij Slaney tijdens de Olympische trials eveneens een ontoelaatbaar hoge testosteronspiegel geconstateerd. 'Er is alleen nog geen schorsing uitgesproken', zei Lambelet-Coleman. 'We verwachten ook niet dat dat zal gebeuren.'

Niet bekend

Meer over