Levende nepboom

Het grootste wonder van Kerstmis is natuurlijk de onbevlekte ontvangenis van de Maagd Maria en de daaropvolgende geboorte van De Heiland....

Het werkt als volgt: een kartonnen vorm, ongeveer zo hoog als een ansichtkaart, waarin je in kale toestand al een boompje herkent en waarvan de takjes net als bij een echte kerstboom een beetje uitgevouwen moeten worden, staat in een bakje waarin je een meegeleverd zakje gelei giet. Het karton zuigt de gel op en over de hele vorm groeien fraaie kristallen. Duurt een halve dag, dan zit de boom goed vol. Het wordt een wollig, poezelig ding dat je best zou willen aaien, maar dat is nu net niet de bedoeling, want dan breken de kristallen af. Op zich ook geen drama, want met een beetje water lossen de kristallen weer op, en kan het boompje ze weer opzuigen. Kinderen vinden het geweldig, maar ook volwassenen staan er de eerste dagen naar te kijken als een kip naar 't onweer.

De verpakking zegt dat de boom niet geschikt is voor kinderen onder de 3 (welke kerstversiering is dat wel?), maar dat die gelei toch echt niet giftig is. Hoe dan ook, de chemische miniboom is een stuk levendiger dan de alomtegenwoordige kunstkerstboom. Na een week wordt het boompje lelijk, als een verlepte broccoli, maar dan heb je toch een poos lol gehad van een onzinnig leuke prul.

Meer over