Lente-quiche


Ingrediënten

1 bos groene asperges
1 doos oesterzwammen
1 bos lente-ui
1 teen knoflook
1 zakje oude gemalen kaas
1 dl. slagroom
½ dl melk
3 eieren
50 gr. zachte geitenkaas
2 el verse grofgehakte kervel
1 pak diepvriesbladerdeeg
paneermeel
1 ½ ons pancetta of ontbijtspek


Bij Rotkonijn, ons megagrote adoptiekonijn, gieren de hormonen door het lijf. Het is lente en hij is verliefd. Aanleiding is een kleine cocker spaniël die sinds twee weken onze menagerie is komen versterken. Met zijn hangoren is hij in de ogen van Rotkonijn een aantrekkelijke Vlaamse reuzin. Onschuldig snuffelt hij rond bij de kooi waar Rotkonijn met een valse blik rustig zijn kans afwacht. Als er niemand in de buurt is, perst hij zijn tanden in het nekvel van het weerloze diertje en trekt hem met kracht zijn kooi in, waar hij terstond de herenliefde probeert te bedrijven.

Het is een bizar gezicht en slechts krachtig menselijk ingrijpen, maakt een eind aan deze kafkaëske vertoning. De liefdeskus van Rotkonijn manifesteert zich in een venijnige vampierenbeet van konijnentanden. Wij zetten onze lentehormonen liever om in een quiche.


Bereidingswijze

Splits 1 ei in twee bakjes. Vet een quichevorm in met roomboter, bebloem en bekleed de vorm met ontdooide plakjes bladerdeeg. Leg de naden iets over elkaar, druk stevig aan en bestrijk het geheel, maar vooral de naden, met losgeklopt eiwit. Zet weg in de koelkast. Snij de harde onderkanten van de asperges en portioneer de asperges in stukjes van een halve centimeter. Blancheer kort in kokend water en koel af met koud water.

Snijd de pancetta of het ontbijtspek in reepjes en bak op een zacht vuurtje knapperig. Haal uit de pan en zet apart. Scheur de oesterzwammen in reepjes en snijd de lente-uitjes in ringen. Fruit de witte stukjes van de lente-ui samen met de oesterzwam en de knoflook, eventueel met nog wat extra olie. Vermeng nu alle ingrediënten, behalve de geitenkaas, breng op smaak met versgemalen peper en eventueel wat zout. Strooi een beetje paneermeel op de bladerdeegbodem en vul op met het groente-kaasmengsel. Brokkel er ten slotte de geitenkaas overheen, kwast de randjes met wat losgeklopt eigeel, en bak de quiche in het midden van de oven in een halfuur tot drie kwartier gaar op 180 graden.

Martine Rasing


Meer over