Lente en hormonen

Bij Rotkonijn, ons megagrote adoptiekonijn, gieren de hormonen door het lijf. Het is lente en hij is verliefd. Aanleiding is een kleine cocker spaniël die sinds twee weken onze menagerie is komen versterken....

Het is een bizar gezicht en slechts krachtig menselijk ingrijpen, maakt een eind aan deze kafkaëske vertoning. De liefdeskus van Rotkonijn manifesteert zich in een venijnige vampierenbeet van konijnentanden. Wij zetten onze lentehormonen liever om in een quiche.

Splits 1 ei in twee bakjes. Vet een quichevorm in met roomboter, bebloem en bekleed de vorm met ontdooide plakjes bladerdeeg. Leg de naden iets over elkaar, druk stevig aan en bestrijk het geheel, maar vooral de naden, met losgeklopt eiwit. Zet weg in de koelkast. Snij de harde onderkanten van de asperges en portioneer de asperges in stukjes van een halve centimeter. Blancheer kort in kokend water en koel af met koud water.

Snijd de panchetta of het ontbijtspek in reepjes en bak op een zacht vuurtje knapperig. Haal uit de pan en zet apart. Scheur de oesterzwammen in reepjes en snijd de lente-uitjes in ringen. Fruit de witte stukjes van de lente-ui samen met de oesterzwam en de knoflook, eventueel met nog wat extra olie. Vermeng nu alle ingrediënten, behalve de geitenkaas, breng op smaak met versgemalen peper en eventueel wat zout. Strooi een beetje paneermeel op de bladerdeegbodem en vul op met het groente-kaasmengsel. Brokkel er ten slotte de geitenkaas overheen, kwast de randjes met wat losgeklopt eigeel, en bak de quiche in het midden van de oven in een halfuur tot drie kwartier gaar op 180 graden.

Martine Rasing

Meer over