'Ladette' wil vermaak

Ze drinkt bier uit een halve-literpul en is voortdurend op jacht naar vers mannenvlees. Zodra ze een prooi gevangen heeft, sleept ze hem mee naar huis voor seks in een bed met ongewassen lakens....

Ziehier het profiel van de 'new single woman' van de jaren negentig: een carrièrevrouw met een goed inkomen en een allergie voor huishoudelijk werk. In haar huis struikel je over de afwas en de vuilniszak moet nodig verwisseld. Het kan haar niets schelen, zolang ze zich maar vermaakt. Dit is de belangrijkste conclusie van een vorige week gepubliceerd onderzoek naar het huishouden van Britse vrouwen.

De 'ladette', de vrouwelijke 'lad' (kerel), is tussen de 18 en 34 jaar, werkzaam in de accountancy, reclame of public relations, en heeft een meer dan gemiddeld inkomen. Ze heeft geen vaste vriend nodig om zichzelf te vermaken en is niet van plan andermans troep op te ruimen.

Van de ongeveer vijfhonderd ondervraagde vrouwen verdoet 67 procent zo min mogelijk tijd aan het huishouden. Bij 42 procent is de gootsteen permanent volgestapeld met vuile afwas. Van de ondervraagden geeft 28 procent toe maar eens per maand de lakens te verschonen, en één op de drie vrouwen wast haar dekens nooit. De ladette strijkt haar kleren niet eerder dan wanneer ze ze echt nodig heeft en ze doet de was pas als de wasmand helemaal uitpuilt.

Haar lievelingseten is pasta. Ze is gek op fruit en exotische broodsoorten. Naast bier zijn haar favoriete drankjes witte wijn en thee. Haar ideale man is een mix tussen acteur George Clooney en voetballer Gary Lineker. In de keuze van haar seksuele partners is ze minder kieskeurig, zolang het er maar veel zijn.

Thuis voor de buis kijken jonge vrouwen vooral naar series als E.R., Friends en Ally Mc.Beal. In het weekeinde besteden de ladettes hun vrije tijd het liefst aan winkelen, sporten, uit eten gaan en dansen.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van een Engelse fabrikant van dekbedden en kussens, die het dus wel duchtig zal zijn tegengevallen dat de moderne vrouw van de jaren negentig zich absoluut niet druk blijkt te maken om schone lakens of nieuwe kussens. Zij wisselt vaker van partner dan van dekbed.

Meer over