week uitMaarten Baas

Kunstenaar-ontwerper Maarten Baas is ondanks zijn pogingen het niet druk te hebben, toch druk

null Beeld Ivo van der Bent
Beeld Ivo van der Bent

We nemen de week door met ontwerper Maarten Baas, wereldberoemd door zijn gekleide stoelen en bijzondere klokken.

Als zijn vader hem in zijn studententijd opbelde en vroeg wat hij op dat moment aan het doen was, antwoordde ontwerper Maarten Baas vaak: ‘Niets.’ Waarop zijn vader hem adviseerde dat nietsdoen zo lang als mogelijk vol te houden, druk zou het leven nog wel worden, en Baas nam dat ter harte.

Om de succesvolle kunstenaar-ontwerper zelf te pakken te krijgen, moet je toch erg je best doen. Baas streeft naar een 20-urige werkweek (‘Ik ben eigenlijk nooit druk, je treft me vandaag op een verkeerde dag’), maar als-ie ­eerlijk is, lukt die 20 uur hem bijna nooit. Er komt altijd wel wat tussendoor. Zo had hij net een vergadering, waarbij tot zijn verdriet een van zijn beste mensen aankondigde afscheid te nemen van zijn bedrijf.

Daarvóór was hij wandelen op landgoed Amelisweerd met zijn zus en hond. Dat was dubbel prijs: wandelen is goed tegen stress én Baas is naar eigen zeggen een echt familiemens. Zijn twee broers, zus en moeder wonen gelukkig allemaal in de buurt in Utrecht, en afspreken met zijn familie is dan ook een hoogtepunt in zijn week.

Vorig weekend nog, zijn broer en diens dochter waren jarig en dus was er een groot barbecuefestijn. Tijdens die barbecue ontstonden tegelijkertijd een culinair dieptepunt en een esthetisch hoogtepunt; toen er een maïskolf stilletjes lag te verbranden op de grillplaat. ‘Die geblakerde maïskolf kreeg een soort zwarte glans, het leek net keramiek.’ Wie anders dan een ontwerper van verbrande meubels zou hier oog voor hebben? Niet te eten, maar werkelijk schitterend.

Een ander hoogtepunt was het diner deze week in zijn studio: vijf gangen én een programma van theater en muziek. ‘Dat hadden we al eens eerder gedaan, maar toen ging alles goed. Daarom planden we het nu expres heel krap.’ Baas blijft op zo’n avond ijzig kalm. Hij ziet de schoonheid in imperfecties en foutjes, want hij heeft er zelf op aangestuurd. ‘Je creëert dan een situatie waarin er wel dingen mis móéten gaan, omdat er te veel tegelijk op de planning staat: optreden, koken, dineren. Dat zorgt voor spanning. Inderdaad ging er van alles fout, zoals het geluid dat niet meewerkte bij de optredens.’

En zo is hij ondanks zijn pogingen het niet druk te hebben, toch weer druk.

Oproep

Op 7 november verschijnt het 1.000ste nummer van Volkskrant Magazine. Daarin maken we ruimte voor u! We kunnen uw enthousiasme gebruiken bij een van deze onderwerpen:

- Maak een foto van uw zaterdagochtendmoment met het magazine. Die foto’s willen we graag laten zien.

- Schrijf een column in de stijl van Eva Hoeke. Eva kiest een winnende column, die we publiceren met haar commentaar.

- Spreek u uit: welk moderne verschijnsel moet er wég? Met uw reacties maken wij een aflevering van onze slotrubriek ‘Laat het stoppen’.

Mail voor maandag 19 oktober uw reacties naar 1000@volkskrant.nl en zet in de onderwerpregel: foto, column of stop.

(Meerdere inzendingen in losse mails)

Meer over