PostuumMarisa Merz

Kunstenaar Marisa Merz (1926-2019) koos voor ‘arme’ materialen

Kunstenaar Marisa Merz Beeld Gianfranco Gorgoni, Courtesy Fondazione Merz
Kunstenaar Marisa MerzBeeld Gianfranco Gorgoni, Courtesy Fondazione Merz

Mooie foto, uit 2013. Van kunstenaar Marisa Merz, op het moment dat ze tijdens de Biënnale van Venetië de Gouden Leeuw krijgt uitgereikt voor haar gehele oeuvre. Kleine vrouw, toen al 87 jaar oud, maar met een verrassend kwieke blik, en een dikke trui aan, terwijl het begin zomer was. Op erkenning heeft ze lang moeten wachten. De vrouw van de veel bekendere en beroemdere Mario Merz, voorman van de Arte Povera-beweging.

Marisa Merz ontvangt de Gouden Leeuw voor haar gehele oeuvre op de Biënnale van Venetië in 2013. Beeld EPA
Marisa Merz ontvangt de Gouden Leeuw voor haar gehele oeuvre op de Biënnale van Venetië in 2013.Beeld EPA

Eind vorige week stierf mevrouw Merz (haar meisjesnaam is onbekend, ze was de dochter van een Fiat-arbeider in Turijn) op 93-jarige leeftijd. Ze was het enige vrouwelijke lid van Arte Povera, waartoe naast haar man ook Michelangelo Pistoletto, Alighiero Boetti en Giovanni Anselmo behoorden; de Italiaanse kunststroming die het organisch gebruik van eenvoudige materialen voorstond. Zo ook bij Marisa Merz.

Haar doorbraak kwam halverwege de jaren zestig met de zogenaamde Living Sculptures, repen aluminium die ze tot vreemde creaturen assembleerde en aanvankelijk aan het plafond van haar keuken ophing. De voorkeur voor ‘arm’ materiaalgebruik uitte zich verder in haar keuze voor nylon, spaanplaat, koper, klei en was, als tegenhangers van het duurdere en officiële gebruik van olieverf en marmer.

Veelal in de schaduw van haar prominente echtgenoot bleef ze haar leven lang op de achtergrond. Pas gedurende de latere jaren van haar leven kreeg ze bekendheid. Zoals met een overzichtstentoonstelling in de Met Breuer in New York, de juryprijs op de Venetiaanse Biënnale in 2001, en dus de oeuvreprijs twaalf jaar later die ze in een wintertrui in ontvangst nam.

Meer over