Kruidenkip


Ingrediënten


Voor 4 tot 6 personen
Scharrelkip van 1,5 kilo
Bosje dragon
Bosje peterselie
1 el tijm
een flinke teen knoflook
2 el boter of 2 el ganzenvet
Vloeibare honing of stroop
Peper, zout


In Nederland liet de lente dit jaar op zich wachten. De bolletjes die eerder al nieuwsgierig hun groene kopjes naar boven staken, hebben zich lange tijd verontwaardigd teruggetrokken. Toch is dat vreemd.

Want zelfs in de Franse bergen, waar door het raam de besneeuwde toppen nog zichtbaar zijn, is het voorjaar al aangebroken.

Het pittoreske bergdorp, dat bij aankomst nog toegedekt lag onder een deken van witte sneeuw, is gaandeweg veranderd in een zompig oord waar het zwarte asfalt als een rotte tand uit tevoorschijn komt.

In dit bergdorp is de voornaamste bezigheid je als een suïcidale lemming van de bergtoppen te werpen. Ook culinair gezien valt er niet veel te beleven. Wij hebben flink ingeslagen voor vertrek.

Vooral verse groenten, fruit en vlees. Want het leek niet waarschijnlijk dat er dagelijks een grote vrachtwagen met verse producten via de smalle weg naar boven zou gaan.

De vrees blijkt niet ongegrond. Behalve een paar uien, een slappe winterwortel en een verlept kropje sla is er niet veel te vinden in de supermarkt. Maar wij hoeven ons hierover niet druk te maken.

De koelkast is volgepropt met mediterrane paprikaatjes, lente-ui, wortel en groene peper. Na een aantal dagen blijkt het dorp toch nog een verrassing in petto te hebben.

De gegrilde kip, een peperduur beest van twee kilo, is gevuld met verse tuinkruiden. Neem hiervoor geen kip uit de bio-industrie, maar een duurder scharrelexemplaar.


Bereidingswijze

Hak de kruiden met de hand, want ze moeten niet tot pap verworden. Pers de knoflook met de knoflookpers en roer dit door de kruiden heen. Stel de oven in op 175 graden. De kip moet ongeveer anderhalf uur in in de oven om mooi te worden. Wrijf de kip van binnen en van buiten in met peper en zout.

Vul de kip met het kruidenmengsel, voeg het vet toe en naai de kip zo mooi mogelijk dicht met keukengaren of katoen. Leg de kip in het midden van de oven op een rooster in een braadslede. Bedruip het vel regelmatig met boter of ganzenvet.

Als de kip na een uur lichtbruin is, kan het vel worden gelakt met vloeibare honing of stroop. Herhaal dit een paar keer binnen een half uur tot de kip gaar, glanzend en goudbruin is.


Meer over