Kroonprins Willem-Alexander aan Argentijnse familie voorgesteld als 'de verloofde'

Prins Willem-Alexander heeft een Argentijnse vriendin. Zij heet Maxima Zorroguita, is 27 of 28 jaar en komt uit Buenos Aires....

Van onze correspondente Ineke Holtwijk

Enkele weken geleden hebben de Nederlandse kroonprins en zijn Argentijnse geliefde samen vakantie gevierd in Bariloche, de bekendste Argentijnse wintersportplaats die in de Andes ligt, aldus bronnen in Bariloche.

Maxima Zorroguita, volgens bekenden 'lang, blond en verschrikkelijk intelligent', woonde in ieder geval tot voor kort in New York, waar ze Willem-Alexander heeft leren kennen. Ze studeerde economie, ook in New York, en werkte voor een bank.

Haar ouders wisten van de nieuwe romance. De skivakantie met de hele familie in een hotel in Bariloche was uitgekozen voor de officiele presentatie van 'de verloofde'. Twee dagen lang was Willem-Alexander een gewone, blonde, goedlachse Nederlandse jongen. Pas de derde dag besloten Maxima en Willem-Alexander de waarheid te vertellen. Niks gewone jongen, een prins. Het nieuws sloeg in als een bom. Niemand had dat vermoed. Maar, aldus de bronnen in Bariloche: 'Het is heel goed gevallen.'

De vader van Maxima Zorroguita was minister van Landbouw tijdens het militair regime, eind jaren zeventig, begin jaren tachtig. Zijn dochter ging naar het Northland College, de Britse school in Buenos Aires en een van de beste in het land.

Al twee weken circuleren in bladen als Weekend en Privé berichten over een op handen zijnde verloving van de kroonprins. Foto's, gemaakt met telelens, lieten Willem-Alexander zien in het gezelschap van een jonge vrouw, op het jacht van zijn grootvader prins Bernhard in de Middellandse Zee en op de Groene Draeck, het schip van zijn moeder in Muiden.

Fräulein Herzog was volgens de bladen de naam van de vrouw, ze zou afkomstig zijn uit Duitsland. Gisterochtend berichtte De Telegraaf dat het zou gaan om Maxima Herzog, Argentijnse van geboorte.

Wanneer de twee elkaar ontmoet hebben, is niet bekend. Maar toen Willem-Alexander vorig jaar maart een officieel bezoek bracht aan Brazilië, verdween hij aan het einde van de reis. Terwijl zijn delegatie en journalisten terugvlogen naar Nederland, trok de prins voor een privé-verblijf naar Argentinië.

Het idee van een prinselijke affaire of zelfs een Argentijnse koningin in West-Europa veroorzaakte maandag veel opwinding in Argentinië. Vooral bij de roddelbladen. Argentijnen zijn de gemankeerde Europeanen van het continent; de meeste mensen in dit land van immigranten identificeren zich veel meer met Europa dan met Latijns Amerika. Het roddelblad Caras had onmiddellijk het foto-archief opengetrokken. In betere kringen is het gebruik dat meisjes op hun vijftiende verjaardag hun entree in de 'society' maken met een groot bal en honderden genodigden. Maar Maxima 'Herzog' was niet 'voorgesteld'.

Nog geen jaar geleden, in september 1998, werd bekend dat een einde was gekomen aan de relatie tussen de kroonprins en Emily Bremers, dochter van een tandarts uit Nijmegen. De verhouding had bijna vier jaar geduurd. In hofkringen is steeds gezegd dat de relatie niet op de zegen kon rekenen van koningin Beatrix.

Meer over