Kretenzer lamsvlees

De afgelopen maand hebben we het aanrecht van het vakantiehuisje vaak gebruikt om er de kookboeken op te leggen. Of het was te warm om te koken of te bewolkt, zodat de keuken in zo'n huis met van die kleine ramen minder trok....

Favoriet onder de kant-en-klare salades was wat in Frankrijk onder de naam taboulé te koop is en in het Midden-Oosten als tabbouleh bekend staat en daar gemaakt wordt van burghul (fijn gemalen tarwe). In Frankrijk gebruiken ze couscous, aangevuld met rozijnen, paprika en citroensap. Het is vrij snel zelf te maken.

Kook voor vier personen ongeveer een pond couscous volgens gebruiksaanwijzing op het pak in een halfuurtje gaar. Doe er dan een handjevol rozijnen door, gesnipperde groene en rode paprika en wat citroensap. Wie wil, kan er tomaten, komkommer en/of selderij doorheen doen.

In Spanje noemen ze het een Sevilliaanse salade en in Marokko een Marokkaanse, maar de ingrediënten zijn hetzelfde. Het is snel te maken en je hoeft er nauwelijks de keuken voor in. Neem voor twee personen een paar tomaten, een halve groene paprika, een halve rode paprika, wat peterselie, een paar bosuitjes en wat munt. Hak de tomaten fijn, evenals de paprika's. Snijd de bosuitjes fijn, evenals munt en peterselie. Meng het geheel met de tomaten en de paprika en doe er dan citroensap naar smaak over. Tot slot rode wijnazijn erover gieten en het geheel goed mengen.

Deze salade gaat aardig samen met arni achnisto, lamsvlees met een citroen-tijmsaus, een gerecht uit Kreta. Neem voor twee personen twee plakken lamsbout. Verder zijn nodig drie eetlepels olijfolie, zout, een paar gekneusde verse peperkorrels, een citroen, een paar in plakjes gesneden teentjes knoflook, een paar laurierblaadjes, twee eetlepels honing, vier takjes verse tijm of twee theelepels gedroogde tijm, drie deciliter water of witte wijn en wat bloem.

Braad het vlees in de olijfolie aan alle kanten goed bruin en bestrooi het daarna met zout en peper. Rasp de citroenschil op een fijne metalen rasp. Snijd de citroen dan in plakken en doe ze met de rest van de ingrediënten bij het vlees in de pan. Breng het geheel aan de kook en leg het deksel op de pan. Laat het vlees in ongeveer een uur gaar stoven.

Haal het vlees uit de pan. Zeef de saus of haal de laurierblaadjes en de citroen eruit. Doe wat bloem in een kopje en meng het met water tot een gladde saus. Zet het vuur hoog en meng de bloemsaus door de saus. Het vuur laagzetten en het vlees er weer bij doen. Leg het op een diep bord en schep wat saus erover. Garneer met schijfjes citroen. Geef er eventueel brood bij.

Meer over