Koran en karate gaan goed samen

Jonge Palestijnen spelen voetbal in shirts met het opschrift Pepsi. 'Gekregen van de Arabische Pepsi-producent, niet van de Amerikanen', zegt Esmad Juma met nadruk....

Zelfs in de woonplaats van Hamas-leider sjeik Ahmed Yassin rukt 'de decadentie' op. Met eigen ogen hebben we gezien hoe lijfwachten van Yassins rivaal Yasser Arafat zich in een nachtclub in Gaza, aangeschoten, zwaaiend met dienstwapens, verlustigden aan buikdanseressen. Alcohol en schaars geklede vrouwen, dat moet de Palestijnse jeugd bespaard blijven, vinden Hamas en de geestverwante El Galas-partij (vrij vertaald: Heilspartij). Laat jongeren maar aan sport doen.

El Galas organiseert voetbaltoernooien en karatelessen in zomerkampen. De deelnemers worden tevens de beginselen van de Koran bijgebracht. Esmad Juma, kaderlid in Rafah nabij de Egyptische grens, toont foto's van jongens die op een armoedig betonnen voetbalveld een partijtje spelen. De spelers zijn op andere foto's te zien tijdens het zingen van strijdliederen. Voor Juma is sport een middel om jongeren politiek en religieus te 'vormen'. Koran en karate gaan hand in hand.

In zomerkampen krijgen jongeren een opleiding die als paramilitair kan worden bestempeld. Juma ziet het anders: 'We geven lessen in rampenbestrijding en dergelijke.' Ook de Palestijnse Autoriteit houdt de jeugd bezig tijdens de hete zomer in de Gazastrook, waar het vertier beperkt blijft tot een bezoek aan het strand of de kermis. In de Israëlische pers verscheen onlangs het verhaal dat een van Arafats ministers dé man is achter trainingen met een onmiskenbaar militair karakter. Lessen op een schietbaan, en urenlange wandelingen met zware bepakking (zónder water en voedsel), vertonen grote overeenkomst met de opleiding van Israëlische militairen.

Shabiba, de officiële Palestijnse jeugdbeweging, telt vijftigduizend leden. De aan Hamas gelieerde El Galas-partij heeft geen cijfers voorhanden over het aantal jongeren dat aan de eigen, 'alternatieve' zomerkampen deelneemt. Het is moeilijk opboksen tegen een jongerenorganisatie die zich ontplooit onder de vleugels van het Palestijnse gezag. Maar gelukkig is er sjeik Yassin, die onlangs terugkwam van een toernee door een tiental islamitische en Arabische landen. Bij zijn aankomst repte de spirituele leider van Hamas over financiële beloften die presidenten, ministers en emirs hem gedaan hadden. Is de sjeik inderdaad als multimiljonair teruggekeerd, zoals de Israëlische pers beweert, dan staat jonge sportlieden nog heel wat moois te wachten. Een buitenlandse hulpverlener in Gaza: 'Hamas doet alles om jongeren voor zich te winnen.' En Yassin is een voetbalfan. Hij heeft het wereldkampioenschap in Frankrijk ademloos gevolgd. Ooit was de aan een rolstoel gekluisterde Yassin een verdienstelijk voetballer. Zijn verlamming is te wijten aan een al te uitbundige actie tijdens een wedstrijd.

Esmad Juma, organisator van voetbalwedstrijden in Rafah, deelt niet alleen het fundamentalisme van Yassin, maar ook diens passie voor voetbal. 'Fantastisch toch, die winst van Iran op de Verenigde Staten?' Wel jammer dat Saoedi-Arabië en Marokko al snel werden uitgeschakeld.

Sport is een middel om een 'nationaal bewustzijn' te kweken onder de Palestijnse jeugd. Groot was de vreugde toen de Fifa, de wereldvoetbalorganisatie, kortgeleden besloot 'Palestina' in zijn gelederen op te nemen. Ligt een gouden toekomst in het verschiet voor een nationaal team? Juma, aarzelend: 'Ik denk niet dat onze jongens al goed genoeg zijn.' Maar, luidt zijn boodschap, voetbal is méér dan sport. Hij drukt ons een papier in handen, opgesteld door Deense academici. Zij hebben spelers geïnterviewd van 'islamistische clubs die nauwe banden met Hamas hebben.' Een van de conclusies: 'Jonge moslims zijn niet de gevaarlijke fanatieke terroristen voor wie de media, vooral die in de VS en Israël, hen aanzien.' Omdat Hamas en aanverwante groepen religie en sport niet scheiden, integendeel, kan men volgens de Denen evenwel 'een goede moslim zijn door drie keer per week te voetballen.'

Theo Koelé

Meer over