Koolrolletjes

Pay-Uun Hiu


Ingrediënten


Voor 8 personen
3 à 4 eetlepels olie
stukje gember, fijngehakt
1 kleine ui, in stukjes
1 theelepel kurkuma (geelwortel)
2 theelepel kerrie
1 theelepel kardemompoeder
200 gr rijst
30 gr cashewnoten, grof gehakt
30 gr rozijnen
400 ml kokosmelk
beetje water
zout, peper
8 koolbladeren


Lekker is dat. Ligt er weer een kool in de koelkast. Zelf gekocht natuurlijk., met het oog op een gerecht waarin een spitskooltje best zou smaken. Maar bij het koken viel de beslissing toch ineens anders uit en nu ligt die kool te wachten op een nieuwe bestemming.


De vuilnisbak? Daar gooien we al veel te veel eten in. Volgens het voorlichtingsbureau Milieu Centraal belandt per huishouden jaarlijks gemiddeld zo'n 55 kilo aan etenswaren bij het afval. Dat is ruim eentiende van alles wat we aan eten in een jaar kopen, goed voor zo'n 2 miljard euro.


Weggooien zou je de achterdeur van het probleem kunnen noemen. De ellende begint natuurlijk bij de voordeur: het inkopen. In de winkel ziet alles er lekker uit en omdat we efficiënt met onze tijd moeten omgaan, doen we gelijk boodschappen voor een hele week. Maar eenmaal thuis, na een paar dagen in de koelkast of op de fruitschaal, zijn al die lekkere dingen helemaal zo lekker niet meer.


Het hiervolgende recept voor koolrolletjes met kerriekokosrijst is dan ook typisch een geval van symptoombestrijding, maar als je toch toevallig een spitskooltje hebt liggen, is het eigenlijk wel een zmeer dan acceptabele oplossing.


Verwarm een braadpan, doe er olie in en fruit ui en gember met kerrie, kurkuma en kardemompoeder. Roer er dan de rijst doorheen (dit kan alle rijst zijn die voorhanden is, maar het lekkerst is een beetje plakkerige rijst zoals sushi- of risottorijst) en blijf roeren. Doe dan de kokosmelk, cashewnoten en rozijnen erbij. Roer alles goed dooreen en doe er nog wat water bij zodat er een vingerkootje vocht op de rijst staat. Laat op een zacht vuur 15-20 minuten koken, roer af en toe en voeg wat water bij als de rijst te droog wordt. Breng op smaak met zout en peper.


Haal intussen acht bladeren van de kool en blancheer ze enkele minuten in kokend water. Snijd de harde nerf uit de bladeren. Neem een blad, doe er wat van de rijst op als die gaar is en maak er een rolletje van. Leg de rolletjes in een ovenschaal, doe er een bodempje bouillon of water bij en zet de schaal 10 minuten in een voorverwarmde (180-200 graden) oven. Snijd de rest van de spitskool in dunne reepjes en roerbak ze met kruiden of maak er salade van.


Meer over