Koolraapjes in kaassaus

Ik hield niet van bier. Die weerzin stamt uit de tijd dat bier voor mij gelijkstond aan pils van inferieure kwaliteit dat altijd met sloten tegelijk naar binnen werd gegoten bij gelegenheden waar ik eigenlijk toch al niet wilde zijn. Toch heb ik de enorme variëteit aan bieren wel leren waarderen: een koel fris witbier op een warme zomerdag of nu, met dit herfstweer, een lekker bruin bier in zo'n mooi bol buikig glas op een pootje.

Pay-Uun Hiu
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Ingrediënten

Voor 4 personen:
500 gr koolraapjes, geschild en in reepjes
zout
30 gr boter
30 gr bloem
2 dl melk
1 dl donker bier
90 gr belegen geitenkaas, geraspt
Bier in het eten hoort nu dus ook bij de uitbreiding van mijn repertoire en daarom komt het boekje Koken met Limburgs bier (uitgeverij Tic) van Wil en Netty Engels-Geurts wel van pas. Dit echtpaar uit Schinnen schrijft al jaren kookboeken met recepten uit de Limburgse keuken. Ook over koken met bier hadden ze dertig jaar geleden al een boek uitgebracht, maar dat is al lang niet meer verkrijgbaar, dus werd het tijd voor een remake.

Uiteraard zitten er bekende authentieke streekgerechten bij, maar in dit boek ligt de nadruk vooral op streekbieren van zowel brouwerijen in Belgisch Limburg (Kerkom, Achelse Kluis, Wilderen) als in het Limburg binnen onze landsgrenzen (Brand, Lindeboom, Gulpen).

En ja, als je kookt met bier (of wijn) heb je dus alcohol in je eten. Maar, schrijft het echtpaar Engels, 'bij het koken verdampt de alcohol volledig'. Dat klinkt geruststellend, het is alleen niet helemaal waar. Ook na drie uur stoven, zit er altijd nog een klein beetje alcohol in het eten. Omdat je in de meeste gerechten nooit heel veel bier gebruikt, is de hoeveelheid alcohol uiteindelijk verwaarloosbaar. Het probleem zit hem altijd meer in de glazen bier die je erbij drinkt.

Een ander probleem van Limburgs streekbier is dat het niet overal is te krijgen. De twee supermarkten waar ik was, hadden geen Brand Imperator voor de koolraapjes met kaassaus die ik wilde maken. Geen nood, want een slijter hielp me aan een Bink bruin (ook Limburgs) en dat smaakte prima. Heel anders dan kaassaus met wijn. Voor dit gerecht staat ook 'Limburgse geitenkaas' op de ingrediëntenlijst en dat is wel een zeer vage aanduiding, want de keuze is aanzienlijk. Ik nam een belegen kaas en was daar heel tevreden over.

Maak de koolraapjes schoon en snijd deze tot reepjes. Zet ze op met kokend water en zout en kook ze in 15-20 minuten gaar. Giet ze af en leg ze in een ingevette ovenschaal.

Smelt de boter in een pan en voeg de bloem al roerend toe. Laat even opkoken (blijf roeren!) en haal de pan van het vuur. Meng de melk met het bier en voeg al roerend de vloeistof bij het boter-bloemmengsel. Zet het terug op het vuur en laat het roerend aan de kook komen. Voeg de kaas toe, roer nogmaals door en giet de saus over de koolraapjes. Laat de kaassaus ongeveer 10 minuten onder de grill bruin worden. Eet bijvoorbeeld met aardappelpuree en groene sla.

Meer over