Koerden verdacht van Haagse aanslag

De politie heeft zaterdag vijf Turkse Koerden gearresteerd die worden verdacht van brandstichting in de woning van de familie Kösedag in de Haagse Schilderswijk....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

De brand in de Frans Halsstraat leidde tot veel rumoer, omdat werd gevreesd dat de aanslag een racistische achtergrond had. Justitie acht dat na de arrestatie van vijf Koerden uitgesloten, aldus persofficier Horstink.

Over andere motieven van de eventuele daders wilde zij dit weekeinde niets zeggen. Ook wilde Horstink niet kwijt of de vijf verdachten een bekentenis hebben afgelegd. 'Wij zijn nog in een heel vroeg stadium. De zaak is nog niet rond.'

De vijf Koerden worden ook verdacht van het gooien van molotovcocktails naar panden in de Haagse Kaapstraat en de Koningstraat. Dat gebeurde enkele uren voordat het huis van het gezin Kösedag in brand werd gestoken. De leeftijd van de kinderen die bij de brand om het leven kwamen varieerde van anderhalve maand tot twaalf jaar.

Behalve over racistische motieven voor de aanslag werd gespeculeerd over een politieke reden voor de aanslag. In Oost-Turkije woedt al jarenlang een burgeroorlog tussen het Turkse leger en Koerden, die vechten voor onafhankelijkheid van hun gebied Koerdistan. Kösedag verklaarde na de aanslag dat hij geen vijanden heeft.

Ook in Nederland is de relatie tussen Turken en Koerden soms gespannen. Dat leidde in de weken na de Haagse brand tot vechtpartijen, onder meer op een Turks feest in Schiedam. Een Turkse bijeenkomst in Den Haag werd afgelast en de politie postte bij de toegangswegen om feestgangers die nog van niets wisten te waarschuwen.

De aangehouden verdachten zijn 16 tot en met 25 jaar oud. Drie personen werden zaterdagochtend aangehouden in Den Haag. Een vierde arrestant meldde zich in de loop van die dag op verzoek van de politie op het bureau. De vijfde arrestant zat al achter de tralies in Alphen aan den Rijn, voor een ander vergrijp.

Na de brand in Den Haag verklaarde een aantal Turkse inwoners van de Schilderswijk bang te zijn voor meer aanslagen. In Den Haag werd als protest tegen de aanslag een 'Tocht van verdriet en wanhoop' gehouden. Er werden bloemen gelegd en aan de rouwbijeenkomst namen ongeveer zevenduizend mensen deel.

Enkele dagen later werd brand gesticht in de woning van een van de organisatoren van de protestmars. Vervolgens bleek dat deze man de brand zelf had aangestoken. Hij schreef ook dreigbrieven naar medeorganisatoren van de tocht. De 56-jarige Hagenaar wordt nog steeds door de politie vastgehouden.

De Turkse regering liet zich kritisch uit over de geringe bescherming die haar onderdanen in Nederland zouden genieten. Een delegatie ging op bezoek in de Schilderswijk en verklaarde dat Nederland, met haar kritiek op schending van de mensenrechten in Turkije, eerst zelf maar eens orde op zaken zou moeten stellen.

CDA-fractieleider De Hoop Scheffer haalde zaterdag in Het Parool uit naar de regering in Turkije, die volgens hem te voorbarig was met haar kritiek. Daarnaast vindt De Hoop Scheffer het ontoelaatbaar dat Turken en Koerden hun politieke vetes in Nederland uitvechten. Daartegen moet met harde hard worden opgetreden, zei hij.

Meer over