Koek

Aha! Zó gaat dat dus...

'Ik wil ook kapitein Koek!'

Kapitein Wie?

'Nou gewoon, kapitein Koek.'

Het dialoogje speelt zich af als de liefdesbaby thuis is, aan het einde van dag 2 van zijn ontluikende schoolcarrière. Knul moet nog vier worden, maar was even diep ongelukkig.

De scène kwam niet helemaal onverwacht. Want de kapitein gilde ons die morgen op school werkelijk tegemoet. Op het tafeltje waarop de Bert en Ernie-bekers worden uitgestald met het drankje-voor-tussendoor, vergezeld van een min of meer verantwoord hapje, lagen zeker vijftien kapiteins te glimmen. Zeg maar zo groot als de Milky Way van toen 'ie nog gewoon in één maat verkrijgbaar was.

Op dag 1 was de uitgestalde appel onberoerd mee teruggekomen. Foutje van het thuisfront, want er is natuurlijk geen beginnen aan als de juf 22 appels niet alleen moet schillen maar ook nog eens in 88 partjes moet snijden.

Alleen al voor de variatie was voor dag 2 het onvermijdelijke Danoontje uitverkoren. Ging schoon op, maar was het dus toch niet helemaal.

En zo werd voor nóg meer variëteit in het tussendoortjespakket onmiddellijk de jacht op de kapitein ingezet. Tevergeefs, leek het even. Niet bij de ontbijtkoek. Ook al niet bij de gewone koekjes. En al helemaal niet bij de reuzen- en mini-marsen. De kapitein bleef onvindbaar.

Uiteraard sprong de boef op een onverwacht moment alsnog uit de schappen tevoorschijn. In drie variaties maar liefst. Logisch eigenlijk ook: bij de Liga en andere semi-verantwoorde koeken. De kapitein in drievoud ingeslagen; aardbei, chocola en rozijnen. Een liefdesbaby verwacht niet anders. Het resultaat mocht er wezen. 'Met sterretjes', kirde hij glunderend en was weer lief.

Voor een kleuterlunch thuis: paddestoel met brood.

Kook 1 ei in een minuut of zeven hard en laat 'm afkoelen; een efficiënte ouder fietst in de afkoelperiode naar school om kindlief af te halen.

Hol vervolgens een halve tomaat uit. Schil een stuk komkommer van een centimeter of vijf lang, snijd in plakken en vervolgens in kwarten. Bedek de bodem van een dessertschaaltje met de stukjes komkommer. Plant in het midden het ei en zet het tomatenhoedje erbovenop. Versier de paddestoelendakje met wat stippeltjes mayonaise. Geef er een snee brood bij.

Meer over