Kliniek voor jeugdige criminelen onderzocht

Justitie gaat onderzoeken of Nederland een 'Pietertje Baan Centrum' moet krijgen, een kliniek voor psychiatrisch onderzoek en behandeling van jeugdige criminelen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Volgens Doreleijers is een dergelijk centrum op korte termijn dringend nodig. Nu komen delinquente jongeren vaak in grote opvanginrichtingen, zonder dat rekening wordt gehouden met hun bijzondere problematiek. Zo worden 'veel te vaak' 12 tot 14-jarigen tussen oudere adolescenten opgenomen en worden zwakbegaafden tussen beter functionerende jongeren opgenomen, 'met alle kwalijke gevolgen van dien'.

De meeste opvanginrichtingen zijn volgens de hoogleraar onvoldoende uitgerust voor onderzoek van 'de echt zware jongens: de meest gestoorde jeugdigen die worden verdacht van zeer ernstige misdrijven'. Een centrale opvang zou voor die jongeren gespecialiseerde behandeling betekenen.

Doreleijers signaleert een groot gebrek aan kennis over criminele gestoorde jongeren. Hij heeft ernstige kritiek op de huidige strafrechtelijke behandeling van jeugdige delinquenten. Volgens Doreleijers wordt de jongeren onnodig schade toegebracht. Jongeren moeten bijvoorbeeld 'onverantwoord lang' wachten voor zij moeten verschijnen op een strafzitting. In 40 procent van de gevallen duurt dat meer dan een half jaar, aldus de hoogleraar. In de helft van die gevallen duurt het zelfs meer dan een jaar. Daardoor zou het pedadogisch effect van de berechting verloren gaan.

Meer over