Kleumende rijkswachten klagen over 'zinloze grenscontroles'

De motivatie van agent P. Vandormael is al op de eerste dag van de massale Belgische grensbewaking niet bijster groot....

Niet omdat dat zo nuttig is, zegt hij. 'Maar omdat het moet van de Belgische staat.' Na negen uur blauwbekken langs de E314 hebben Vandormael en zijn zeven collega's van de rijkswacht nog geen illegaal gesnapt. 'Dat zal morgen niet anders zijn', verwacht de politieman. 'Deze actie is volstrekt zinloos', bromt zijn collega in de natte vrieskou.

Een Turkse vrachtwagen wordt uit de vijf kilometer lange file gepikt. Als de chauffeur de mechanische achterdeur opent en de pallets er bijkans uitrollen, mag het zaakje weer dicht. 'Zo is het goed', besluit Vandormael de inspectie. 'Dank u wel.'

De mannen van de Hasseltse rijkswacht zijn niet erg te spreken over de grenscontroles. De komende drie weken kunnen illegalen in België voor een verblijfsvergunning in aanmerking komen. Omdat met deze amnestieregeling een massale toestroom van illegalen uit het buitenland werd verwacht, kondigde de regering controles langs de grenzen af. Op alle grote Belgische grensovergangen, op luchthavens en in treinen wordt sinds maandag intensief geinspecteerd.

De actie wordt de komende drie weken gecontinueerd, 24 uur per dag. Automobilisten die naar België willen, wordt aangeraden in deze periode de snelwegen te mijden, omdat daar lange files kunnen ontstaan. Gisterochtend vielen de opstoppingen nog mee omdat de controles op verschillende plaatsen werden uitgesteld vanwege de dikke mist. De files die de controles zouden veroorzaken, werden te gevaarlijk geacht.

Bij de grensovergang van Maasmechelen bij het Limburgse Stein staat in de late namiddag een kilometers lange file. Geklaag uiteraard bij automobilisten en vrachtwagenchauffeurs. 'Waarom kunnen jullie de trucks er niet sneller uitpikken', vraagt een Belgische chauffeur vanuit zijn cabine.

De rijkswacht dirigeert wagens met Oost-Europese en Turkse kentekens zonder uitzondering naar de parkeerplaats. Het gaat bijna alleen om vrachtwagens, al kunnen donkergekleurde automobilisten ook op controle rekenen. 'We bekijken de binnenruimtes en controleren aan de hand van de vrachtbrieven vertrek en bestemming', zegt opperwachtmeester J. Hendricx. Ook hij verwacht de komende tijd weinig illegalen te zullen aantreffen.

'Er is veel ruchtbaarheid aan deze actie gegeven. Dat heeft als voordeel dat mensensmokkelaars zich drie keer zullen bedenken om illegalen ons land binnen te brengen. Het is een afschrikmiddel.' Maar het maakt de lange werkdagen wel frustrerend, vindt een van de politiebeambten in Maasmechelen. 'De regering had de actie niet moeten aankondigen, dan hadden we vandaag meer te doen gehad. De mensensmokkelaars hebben het hele weekend de tijd gehad om hun zaken te regelen.'

Meer over