Kip met witloof en mosterd

Onno Kleyn


Ingrediënten

1 dikke eetlepel boter
4 bouten van een fatsoenlijke kip,biologisch
3 struikjes witlof, fijngesneden
1 dl kippenfond
1 paddestoelenbouillonblokje
1 lepel mosterd
1/8 l slagroom
1 kg vastkokende aardappels of krieltjes
boter
handvol platte peterselie, gehakt
1 fles Chardonnay


Pappen en nathouden. Dat is de houding van Nederlandse organisaties als het gaat om voeding, om dierenwelzijn, om gezondheid. Als goed niet lukt, noemen we minder slecht gewoon maar goed. Zo ging de Jaarprijs van het Voedingscentrum naar patat, en zo komt het logo van de Dierenbescherming op de 'boerenkip' die later dit jaar in de schappen van AH, Jumbo, Coöp en Jan Linders ligt, een kip die op geen enkele wijze beantwoord aan het beeld dat dat woord oproept.

Albert Heijn verkocht lang de prachtige kippen uit Loué, Frankrijk. Die hebben een Label Rouge, wat betekent dat ze goed voer krijgen, buiten mogen lopen, en geslacht worden na minimaal 80 dagen. Ze zijn daarmee een poulet fermier, een boerenkip dus. In Frankrijk is die term beschermd, bij ons uiteraard niet. En dus mag een kip die twee weken langer leeft dan de gewone, anonieme plofkip bij ons 'boerenkip' genoemd worden. Zo'n dag of 55 duurt zijn leven, tegen 41 voor zijn volkse neef. Jawel, hij krijgt ietsje meer ruimte, mag als hij dat wil even buiten gluren op een overdekt (vogelgriep) uitloopje dat eenvijfde van de oppervlakte van de binnenschuur moet zijn. Maar om zo'n beest nou maar meteen boerenkip te noemen, nee.

En waarom dit initiatief? Omdat de biologische kip zo verschrikkelijk duur is, volgens Niels Dorland van de Dierenbescherming. Gefeliciteerd. Moet zo'n organisatie op mijn portemonnee passen?

Net terug uit België vind ik het tijd om kip met witloof te eten. Zo heet dat daar.
Bereidingswijze
Verhit de boter in een braadpan en bruin er de kipbouten in op niet te hoog vuur. Voeg de lof en de fond toe, plus het verkruimelde bouillonblokje of wat zout, en sluit de pan. Laat 15 minuten garen, haal dan het deksel weg en laat nog 15 minuten prutten om het teveel aan vocht te laten verdampen. Roer de mosterd los in de room en voeg toe. Laat even indikken tot een aangenaam sauzige dikte en serveer. Erbij zou ik gekookte aardappeltjes geven die na het koken even omgeschud zijn met boter en gehakte platte peterselie. En dan een kloeke Chardonnay erbij om te klinken op de Dierenbescherming en het Hollandse kwaliteitsbesef.

Onno Kleyn


Meer over