Kip met paprika en knapperige knoflook

Onno Kleyn


Ingrediënten

4 kippenbouten
olijfolie
10 dikke tenen knoflook, grof gehakt
1 ui, in flinters
2 rode paprika's, in repen
1 dikkere plak serranoham, in reepjes
1 eetlepel paprikapoeder, mild of scherp


Nee, hij deed het niet slecht, eergisteravond, die voorlichter van de Dierenbescherming bij Tros Radar. Maar ik blijf me afvragen waarom een bijna-nepkip als de Volwaard eerst een jaar lang met dat ene Dierenbeschermingssterretje in de winkel mag liggen voordat de betere kippen de toegezegde twee en drie sterren krijgen (kijk voor de voorgeschiedenis op www.onnokleyn.nl).

Zeuren over kip is nodig, want ik voorspel u dat we er in de toekomst meer van gaan eten. Veel meer zelfs. Later dit jaar, na de zomer, komt de Wereld Voedsel Organisatie officieel naar buiten met het standpunt dat rood vlees kankerverwekkend is. In grote hoeveelheden dan, wat betekent dat vooral Amerikanen en Argentijnen zich aangesproken zullen voelen. En waarom doet die WHO dat niet nu? Nou, riemen vast, komt-ie: omdat de vleesindustrie de gelegenheid moet krijgen een antwoord te formuleren. Misschien, zo fluisteren stemmen, komen die WHO-persberichten er wel nooit. Want de mondiale vleesindustrie is bijzonder invloedrijk en ach, er zijn wel grotere voedselproblemen. Aangezien deze kennis echter toch doorsiepelt naar de consument, gaan we straks meer kip eten. Vis zou beter zijn, maar ja, de zeeën raken steeds leger. Resultaat: zelfs een topkip is veel goedkoper dan vis.

Zoals uit de Radar-uitzending bleek, wordt maïskip nog wel eens als scharrelkip verkocht. Niet goed. De Volwaard is ook geen scharrelaar. De biologische kip wel, maar ik vond de Franse Label Rouge uit Loué (Albert Heijn) lekkerder. Dat is een fantastische, maar niet-biologische scharrelkip met veel buitenruimte. Perfect voor een Spaans aandoend recept, eigenlijk twee recepten bij elkaar: pollo al ajillo y pimiento.


Bereidingswijze

Wrijf de stukken kip in met zout. Schenk een gulle scheut olijfolie in de koekenpan, zeg een spiegeltje. Bak er op halfhoog vuur de knoflook in tot hij goudbruin is. Kiep de olie door een zeef in een bakje, bewaar de knoflook en doe de olie terug in de pan. Bak er de kip en de uien in. Voeg na 5 minuten de paprika, de ham en het paprikapoeder toe, strooi zout, dek af met een deksel en draai het vuur lager. Laat een half uurtje garen. Bestrooi het met de gebakken knoflook en serveer.

Onno Kleyn


Meer over