Kip die helemaal niet scherp is

Een zestal meisjes en één jongen verdringen zich rond de gastkok in het iets te krappe keukentje. Mevrouw Parsoe legt uit dat je kroepoek ook zelf kunt bakken....

De kok is Surinaams. Ze leert de kinderen Surinaamse nasi goreng bereiden. 'Dit is leuk, spannend', zegt Jasper. Thuis kookt hij ook wel eens, maar altijd tomatensoep. In de Kinder Kook Klup Tussen servet en tafellaken, georganiseerd door het Mondiaal Centrum in Haarlem, staat elke woensdag een diner uit een exotisch land op het menu. Er wordt Algerijns of Marokkaans, Turks en ook wel Frans gekookt. De kinderen, die deelnemen aan een cursus, maken de maaltijd zelf klaar. Onder leiding van een kok uit telkens een ander land.

'De kinderen ontdekken zo wat er allemaal in vreemd eten zit en hoe het smaakt', zegt Bibiche Hollink, directeur van het Mondiaal Centrum. Samen met haar hondje Howard (ook wel hond genoemd) houdt Bibiche een oogje in het zeil. Af en toe geeft ze aanwijzingen. 'In het toetje moet een klein schepje vanillesuiker en verse citroensap.'

Voor het uitserveren begint, eten de kinderen zelf. Aan kleurig geschilderde tafels. Kelly vertelt dat ze met haar vriendinnetjes een kinderrestaurant wilde beginnen. Maar eigenlijk kon ze alleen maar taarten bakken. En cake. Nu zit ze op de kookclub. Gretig kluift ze aan de kip. 'Lekker, helemaal niet zo scherp.'

Tussen zes en zeven uur 's avonds kan in de Klup worden gegeten. Elf gasten komen op de Surinaamse nasi af. Ze worden door de kinderen bediend, terwijl op de achtergrond wereldmuziek weerklinkt. Afrikaanse trommels of Indiase sitars. Tien gulden kost de maaltijd, een glas wijn of bier ¿ 2,50 en thee of koffie een gulden.

In de Kinder Kook Klup kan iedereen komen eten. Je moet wel reserveren, net als in andere restaurants.

Kinder Kook Klup 'Tussen Servet en Tafellaken', Parklaan 137, Haarlem. Reserveren tel. 023-542.35.40 (10-12 uur).

Meer over