Keukenhaast

Het was een idee van mijn uitgever: een boek maken met culinaire flitsrecepten, maar dan liefst wel uit de traditionele keukens van Europa....

Maar snel en traditioneel staan met elkaar op gespannen voet. Het landelijke koken heeft één belangrijk kenmerk en dat is dat tijd er niet toe doet. Juist door het investeren van tijd maak je lekkere dingen van goedkope ingrediënten. Aan mij de taak om kortere weggetjes te zoeken, culinaire bochten af te steken en zo eerbiedwaardige receptuur in te dikken opdat je binnen een minuut of 20, 25 na het betreden van de keuken een kloek gerecht op tafel kunt zetten. Want dat wil de lezer, vond mijn uitgever. En ach, hij heeft gelijk. Ook ik vind het door de week prettig als dingen snel gaan. Aan het eind van de dag staat de kop op moe, er wordt nog een glas drank in gegoten en dan is de bereidheid om nog eens anderhalf uur te klooien en te wachten niet aanwezig.

Hoe damp je fatsoenlijk koken in, hoe reduceer je het zonder het wezen van een gerecht aan te tasten? Door wijs in te kopen. Je bent beslist niet aangewezen op zakjes en pakjes als je haast en honger hebt.

Wat je wel nodig hebt is kennis. Wat is goed en wat niet? Als voorbeeld een recept dat het goed doet als oudejaarssoep, vooral als uitzwaaier voor mensen die nog de kou in moeten. Dit stukje culinair erfgoed uit Toscane maak je met kikkererwten uit blik, typisch zo¿n product dat in smaak uitstekend kan concurreren met zelf geweekte exemplaren.

Bak een geplette teen knoflook en een flinke tak rozemarijn in een scheutje olijfolie op niet te hoog vuur, in een soeppan. Als de knoflook begint te kleuren kiep je er kikkererwten bij, voor vier personen zeker een literblik, voor grote eters doe je er nog een half blik bij. Met het vocht! Warm grondig door en vis dan de rozemarijn eruit. Pureer de soep met de staafmixer. Misschien moet je daartoe water toevoegen. Zo niet, dan doe je dat toch om de juiste soepdikte te bereiken. Laat nog even koken. Proef en voeg zout en peper toe. Giet in elk bord een straaltje goede olijfolie.

Onno Kleyn

Meer over